Preppingtips nummer 5: håll värmen inomhus

8 november, 2021
Kategori:

Vid ett strömavbrott blir det vanligtvis ganska kallt inomhus oavsett om du bor i lägenhet eller villa. En bra lösning är att skaffa en alternativ värmekälla, varma sovsäckar och gott om sköna filtar.

En alternativ värmekälla ger skön värme under ett strömavbrott.

Ett av de mest kända fallen av långvarigt strömavbrott i extrem kyla är den isstorm som drabbade östra Kanada i januari 1998. Flera dagar av underkylt regn orsakade en massiv isbildning som slog ut elnätet helt och hållet och fem dagar senare var drygt tre miljoner människor helt utan elektricitet, i ett land där stora delar av befolkningen då bodde i eluppvärmda bostäder. Fem dagar senare hade majoriteten fått tillbaka strömmen, men det dröjde i ytterligare två veckor innan de sista 500 000 invånarna fick tillbaka elektriciteten. Även under stormen Gudrun var tusentals abonnenter utan ström i flera dagar, några i veckor, även om det inte alls var lika kallt.

Storm och starka vindar belastar elnätet hårt.

Möjligheten att kunna elda

Minst påverkad under ett långvarigt strömavbrott blir den som har möjlighet att elda inomhus, gärna i en spis på vilken man också kan laga mat och värma vatten. Om du planerar att installera en eldstad kan det vara smart att välja en variant där man dessutom kan koka vatten och gärna en spis med värmehållande egenskaper, där spisen hålls varm långt efter det att du har slutat att elda.

Den som kan elda inomhus, allra helst i en spis med värmehållande egenskaper har goda möjligheter att hålla varmt inomhus vid ett elavbrott.

Du som saknar eldstad och inte har möjlighet att installera en extern värmekälla bör undersöka marknaden för skorstenslösa eldstäder som drivs med gasol eller fotogen. Sådana spisar bör bara  användas sparsamt (tänk på ventilationen) för att undvika låga inomhustemperaturer. Ett bra riktvärde är att använda en skorstenslös värmekälla i en timme och sedan öppna fönsterna under 30-60 sekunder för att med korsdragets hjälp ventilera ut giftiga gaser. Stäng sedan fönsterna på nytt och njut av värmen som lagrats in i möbler, tyger, väggar och mattor.

En levande eld ger skön värme.

Hur snabbt blir det kallt inomhus?

Hur snabbt det blir kallt inomhus beror på en rad olika faktorer. Dels på husets värmetröghet, alltså hur mycket värme som lagrats in i byggnaden och hur länge den värmen kvarstannar. Äldre hus har förmodligen bäst värmekapacitet då gamla hus med tunga timmerstommar eller sten kan lagra ganska mycket värme i byggnadsmaterialet, men även nya välisolerade hus med tjocka väggar och tak på en välisolerad grund kan lagra mycket värme i konstruktionen. En annan viktig faktor är isoleringen liksom ventilationen som uppskattningsvis står för mellan 30-50% av den utläckande värmen. Moderna fastigheter har en otroligt effektiv ventilation som sägs vara bra för luftkvaliteten, men förödande för värmetrögheten. Lyckligtvis slutar vanligtvis all form av automatisk ventilation att fungera vid ett strömavbrott.

Utkylningseffekten varierar stort i olika typer av hus.

En vanlig villa kyls ner betydligt snabbare än ett flerfamiljshus och kan redan efter 24 timmar bjuda på ett fåtal plusgrader när det är tjugo grader kallt utomhus. Efter ytterligare några timmar kan samma hus vara totalt utkylt så att inomhustemperaturen bara är precis ovanför nollstrecket, eller rentav bjuder på minusgrader. Då är det inte bara oroväckande för de boende utan riskerar också att förstöra husets värme- och vattenledningssystem som riskerar att frysa.

Så håller du värmen vid ett strömavbrott

Flytta ihop i husets mest centrala rum med så få utomhusväggar som möjligt. Har du en eldstad i fastigheten ska du givetvis välja det rummet och tända en brasa när det är möjligt. Stäng dörrarna till andra rum och begränsa ventilationen.

Ett effektivt sätt för att minska köldbryggorna vid glaspartier är att dra ner rullgardiner eller markiser för att bilda ytterligare ett isolerande luftlager. Är det riktigt kallt kan man välja att hänga upp filtar och täcken i gardinstängerna som skyddar från värmeförlust genom rutorna.

Saknar du ett lämpligt bord för att kunna bygga en skyddande koja inomhus? Sätt upp ett helt vanligt tält inomhus och använd friluftsprylarna som om du vore utomhus.

Sätt på er varma kläder, glöm inte underställ och raggsockor och sitt så tätt som möjligt för att värma varandra. Varje kropp avger 100 watt, vilket motsvarar samma värme som ett klassiskt värmeljus. Det innebär att fyra personer tillsammans värmer lika mycket som fyra värmeljus.

Kalla vinternätter är mysiga så länge elen fungerar som vanligt. Vid ett strömavbrott blir det snabbt kallt inomhus.

Ett bra sätt för att hålla värmen nattetid är att isolera ett helt vanligt matbord med täcken och filtar för att på så sätt skapa en väl isolerad nattkoja. Lägg ut madrasser på golvet under bordet och täck bordets kanter med filtar och täcken. Kryp sedan in under bordet och ner i varsin sovsäck eller använd varma täcken och filtar. Ju fler som sover tillsammans desto varmare blir det.

Preppingtips nummer 6: skaffa ett välfyllt skafferi
Preppingtips nummer 4: lagra vatten