Preppingtips nummer 6: skaffa ett välfyllt skafferi

19 november, 2021
Kategori:

Många förknippar krisberedskap med att ha ett par extra ris- och pastapaket i skafferiet, medan andra säkrar upp med mat för flera veckors tid. Bäst förberedd är den som fyller på skafferiet kontinuerligt med sådan mat som man använder i vardagen.

Ett välfyllt skafferi är viktigt för att kunna hålla sig mätt vid en samhällsstörning.

För att kunna äta sig mätt under ett strömavbrott eller då vattenmassor eller snö begränsar möjligheten att komma ut måste man ha tillräckligt mycket mat hemma. Pasta och ris i all ära, men det blir godare om man kan krydda maten och kombinera kolhydraterna med smakrika tillbehör. Dessutom bör man fundera på hur man kan värma maten då det ofta råder brist på både vatten och tillagningsmöjligheter. Ett klassiskt friluftskök fungerar utmärkt, men glöm inte bränsle.

Konserver är en bra backup, men det är bättre att lagra sådan mat som du använder i vardagen.

Vanlig mat bättre än mjukkonserver och färdigmat

På kort sikt kan det vara smart att lagra mat som går snabbt att tillaga, som kräver minimalt med vatten och bränsle, som kan förvaras i rumstemperatur och inte behöver värmas. Håll med om att det låter rätt tråkigt? I så fall är vi nämligen helt beroende av mjukkonserver (kan ätas kalla), torrvaror, frystorkade rätter och konserver.

Gryn, pasta och ris passar utmärkt i skafferiet.

Att däremot bygga ut det redan befintliga skafferiet med råvaror som du redan använder i vardagen är ett betydligt bättre – och godare – sätt att förbereda sig på en samhällsstörning. Om du redan har ett paket pasta hemma så skaffar du ytterligare tre, har du fem paket färdigkokta bönor hemma så köper du ytterligare femton och kombinerar olika sorters bönor, linser och kikärtor på burk. Tillsammans med pasta, mathavre, matvete, bulgur och krossade tomater på burk kan man nämligen uträtta stordåd i köket med ganska enkla medel. Dessutom är det både gott och prisvärt att lagra smaksättare i glaskonserv, exempelvis pesto, soltorkade tomater, grillad paprika och aubergine.

Glöm inte bort smaksättare på burk, honung och jordnötssmör som går utmärkt att lagra.
Torrjäst kan vara smart att ha hemma för att kunna baka i en grill eller över öppen eld.

Se över koktiden

Ett bra tips är att välja bulkvaror som inte behöver koka så länge. Medan snabbmakaroner bara behöver kokas i 3 minuter behöver de flesta pastasorter och spagetti kokas mellan 8-15 minuter. Det innebär att det går åt fyra – fem gånger så mycket bränsle för att koka vissa spagettisorter i jämförelse med vanliga snabbmakaroner.

Snabbmakaroner har snabbast tillagningstid.

Även ris har generellt en lång koktid, även om tillagningstiden kan minskas något med blötläggning. Ett bra tips för att spara vatten är att tillsätta smaksättare i pastavattnet och på så sätt använda det som sås.

 

 

 

 

 

 

Preppingtips nummer 7: ta del av samhällets information
Preppingtips nummer 5: håll värmen inomhus