Preppingtips nummer 7: ta del av samhällets information

27 november, 2021

I en skarp kris- eller katastrofsituation kommer samhället att fortsätta att använda klassiska informationskanaler som tv, radio och internet så länge någon lyssnar. Det innebär att det kan vara smart att se över sig egen förmåga att lyssna på radio också utan elektricitet.

En vevradio gör det möjligt att lyssna på radiosändningar också vid ett strömavbrott. Just den här kan du köpa på Landshopping.se

Den klassiska lösningen brukar vara att använda en radioapparat med batteridrift eller en vevradio som helt enkelt vevas upp likt en dynamo. Eftersom det kan vara svårt att ratta in rätt frekvens när man är stressad, eller rädd, kan det vara smart att ställa in frekvensen redan i förväg och istället fokusera på att veva upp tillräckligt mycket energi när radioapparaten behöver användas skarpt. Saknar du vev- eller batteriradio kan du naturligtvis också lyssna på radiosändningar via bilstereon. Ratta alltid in Sveriges Radion P4.

Har du ingen batteriradio kan du alltid gå ut och lyssna i bilen eller husbilen.

Numera finns det vevradioapparater i en rad olika prisgrupper där de dyrare är mer lätthanterliga och där många fungerar som en powerbank där man kan ladda upp batteriet med en USB-anslutning. I många fall kan man också använda vevradion som en ficklampa. Är du osäker på vilken frekvens P4 sänder i just ditt område kan du alltid börja någonstans runt 98-100 MHz och successivt höja mottagningsfrekvensen uppåt. Även om vissa P4- stationer sänder i låga frekvenser, så är 100 MHz och uppåt vanligast. Den som är osäker kan surfa in på statliga Teracom och ta del av aktuella frekvenser i olika områden.  Glöm inte att ta reda på vilken frekvens som gäller i just ditt område innan ett strömavbrott inträffar. Gör det gärna redan idag och skriv upp det på en smart plats där du förvarar viktig information.

Vid ett strömavbrott kan man ta del av radiosändningar via bilstereon. Som i det här fallet i husbilen.

Information via Sveriges Radio P4

I en skarp händelse sänds information (exempelvis efter ett viktigt meddelande till allmänheten) via den nationella beredskapskanalen, Sveriges Radio P4. Med sina 26 lokala P4-kanaler har Sveriges Radio skyldighet att förmedla information från myndigheterna. Det innebär att regeringen bland annat kräver att Sveriges Radio har en god beredskap för att fungera och kunna sända också vid ett långvarigt elavbrott eller vid andra påfrestningar mot samhällets infrastruktur. Hela sändarsystemet är konstruerat för att kunna genomföra radiosändningar också vid en samhällsstörning, på både kort och lite längre sikt.

Lyssna på den svenska beredskapskanalen vid en samhällsstörning. Sveriges Radio P4.

Även sociala medier används vid en samhällsstörning

Det är lätt att tro att en samhällsstörning alltid handlar om strömavbrott, men i vissa fall fungerar strömmen precis som vanligt. Det kan exempelvis vara vid ett utsläpp av farliga ämnen, brand, översvämningar eller yttre hot. Då fungerar klassiska informationskanaler som webbsidor och facebookkonton precis som vanligt. Dessutom kan man alltid ringa det nationella informationsnumret 113 13 för att ta del av samhällets information.

En samhällsstörning behöver inte innebära att det blir långvariga strömavbrott. Vid en översvämning fungerar vanligtvis elnätet precis som vanligt utom i särskilt utsatta områden.

Även webbplattformen Krisinformation.se fungerar vid de flesta händelser.

Var kritisk och tro inte på rykten

Även om det alltid är viktigt att ta del av alternativa nyhetskällor med källkritiska ögon (särskilt Facebook) är det extra viktigt vid en samhällsstörning. Använd alltid sunt förnuft och dela inte saker som du inte vet är officiella. Var källkritisk, sprid inga rykten och agera genomtänkt.

 

Vårda dina skalkläder för att de ska hålla länge
Preppingtips nummer 6: skaffa ett välfyllt skafferi