Preppingtips nummer 8: så sköter du hygienen

3 december, 2021
Kategori:

Att en långvarig samhällsstörning får konsekvenser för hur vi lagar mat, äter, dricker och kommunicerar är nog de flesta överens om. Men vad gäller för helt vanliga saker som att gå på toaletten? Och att kunna tvätta sig eller rentav ta en dusch?

Sommartid kan man bada i vilken sjö som helst, men när det blir kallare ute är det svårare att tvätta sig behagligt.

Oftast är förutsättningarna under en samhällsstörning rätt likvärdiga oavsett om man bor på landet eller mitt inne i stan. Det finns naturligtvis undantag, exempelvis är det lättare att hålla värmen, hitta dricksvatten och lagra mat på landsbygden, medan det generellt är lättare att ta sig till jobbet (om man inte har hemmet som arbetsplats) och ta del av samhällets information för den som bor centralt. Här få du tips på fem saker som gör dig bättre förberedd för att kunna sköta din egen och familjens hygien.

Den som bor i lägenhet har vanligtvis svårare att hitta en snabb lösning på toalettfrågan vid en omfattande samhällsstörning än den som bor på landsbygden. Bästa tipset är att förbereda sig tillsammans med grannarna.

1). Använd toaletten precis som vanligt. Trots att vi ofta matas med information om att varken vattenledningsnät eller avloppsnät kommer att fungera vid ett strömavbrott så har de flesta kommuner beredskap för att behålla funktionen i åtminstone 72 timmar med hjälp av generatorer. Det innebär att du till en början kan använda toaletten precis som vanligt och spola just som du är van vid. Under ett långvarigt strömavbrott kommer funktionen att upphöra när bränslet till generatorerna tar slut och du är då tvungen att skaffa en annan toalettlösning. Tips: Spola inte mellan varje gång du kissar utan avvakta med att spola tills någon i familjen gjort nummer två. Pappret lägger du i en påse bredvid för att undvika stopp i avloppet.

2). Fyll inte badkaret med vatten inför ett strömavbrott. Det klassiska tipset att fylla badkaret med vatten inför ett förväntat strömavbrott är en dålig lösning som framförallt försvagar trycket i hela det kommunala vattenledningsnätet. Om alla samtidigt skulle öppna sina vattenkranar räcker trycket inte till och vattenförsörjningen upphör långt innan det måste.

Man kan tvätta sig, diska och tvätta kläder i ett enkelt litet handfat.

Att däremot fylla ett par dunkar med vatten är ett bra tips om du saknar annan vattenberedskap. Tänk på att det kan vara smart att ha några dunkar med dricksvatten och åtminstone en dunk med kran, för personlig hygien på toaletten. Våtservetter kan vara ett bra komplement för personlig hygien, både till händerna och för intimhygien. Släng använda servetter i papperskorgen.

En avskild grop utomhus kan vara en bra nödtoalett.

3). Alternativ toalett. Oavsett hur du bor kan det vara smart att se över möjligheten att skaffa en alternativ toalett. Den som bor avskilt kan gräva en latringrop i trädgården, men det kan vara bra att se ut en plats redan i förväg och skaffa hem de grejer som behövs. Exempelvis en spade, ett spett och en möjlig sits (om du inte klarar av att sitta på huk). I värsta fall kan man använda en helt vanlig stol där man sågar hål i sittdelen eller skaffa en mobil campingtoalett. Tänk på att gräva toalettgropen långt från brunnar och odlingsområden. Som skyddande väggar kan du spänna upp en presenning.

Att se över toalettlösningen innan ett längre strömavbrott är ett smart sätt att vara bättre förberedd.

Även den som bor i lägenhet bör skaffa en alternativ toalett. Gärna tillsammans med grannarna i bostadsrättsföreningen eller i trappuppgången och redan i förväg utse en plats där toaletten kan stå. Exempelvis kan man placera en smidig campingtoalett med förbränning (det finns sådana som drivs med gasol) i ett lämpligt källarutrymme eller planera för en grävd toalett i ett skogsbryn utomhus. Huvudsaken är att man i god tid diskuterar toalettlösningen och att alla är överens om att använda samma faciliteter i ett skarpt läge.

En effektiv förbränningstoalett (som drivs med gasol) kan vara en bra toalettlösning, både där det saknas elektricitet och vid ett strömavbrott.

Tänk på att ett vanligt tips om sätta en plastpåse i toalettstolen och göra sina behov i påsen, för att sedan knyta ihop denna och kasta den i soporna är ett ganska dåligt alternativ. Dels finns det alltid risk för läckage och det är det inte särskilt fräscht att kasta toalettpåsar i de vanliga brännbara soporna, med risk för dålig lukt och trista överraskningar för sopgubben.

En upphängd hink med vatten eller en särskild anordning med duschmunstycke är ett effektivt sätt att kunna duscha med hemskt lite vatten.

4). Duscha med hemskt lite vatten. Ett klassiskt tips för att begränsa mängden vatten vid en dusch är att tvätta sig med tvättlappar. Värm vatten på ett friluftskök eller över öppen eld och tvätta dig effektivt med en tvättlapp som sedan går att återvända flera gånger. Det går också bygga en fältdusch, det finns färdiga koncept med en vattensäck och duschmunstycke eller använd en vanlig hink med några hål i botten som hängs upp och kan användas som dusch. Det går också att binda upp en hink i ett träd och fästa en repstump i hinken så att du kan välta innehållet över dig.

Du som har en husbil ståendes i trädgården har ett fullt utrustat badrum inom räckhåll.

5). Husbil eller husvagn – en komplett stuga i trädgården. Alla de som har en husbil eller husvagn stående på tomten har med ens skaffat sig en fantastisk backup inför en samhällsstörning. Se bara till att alltid ha husbilen tankad, full av gasol, vattentanken full (dock inte på vintern då den riskerar att frysa) och sängarna bäddade och klara. Då kan du när som helst flytta in i husbilen där det finns både spis, toalett, dusch och kylskåp (som dessutom går på gasol eller 12-volt).

I husbilar och husvagnar finns såväl toalett som egen dusch.

Nackdelen är såklart att det går åt mycket gasol om man ska bo i husbilen under vintern och att det kan vara svårt att fylla på rent vatten i vattentanken. En bra lösning kan vara att skaffa en 12-volts vattenpump och pumpa upp vatten från ett vattendrag rakt in i husbilens vattentank och rena vattnet med ett vattenreningsfilter. Antingen på slangen utanför (allra bäst) eller på kranen inne i husbilen. Det finns färdiga system att köpa som passar till kranen i köksdelen.

Det finns adaptrar ”Combi Plus Add-On Kit” som gör det möjligt att ansluta ett Katadyn Combifilter direkt på kranen i husbilen. Perfekt om du inte är riktigt säker på vattenkvaliteten i färskvattentanken.
Ta med hunden ut i vinter
Vårda dina skalkläder för att de ska hålla länge