Preppingtips nummer 9: rena vatten

16 december, 2021
Kategori:

Utöver fyllda vattendunkar på en sval plats i bostaden kan det vara smart att skaffa ett vattenreningsfilter för att kunna rena vatten ur en ytvattentäkt.

Även om mycket ytvatten går att dricka rakt av kan det vara smart att rena vattnet för att undvika magproblematik.

Allra enklast är att koka vattnet som du avser att dricka. Då försvinner både bakterier, virus och protozoer som dör när vattnet blir tillräckligt varmt. Det är viktigt att låta vattnet koka tills det bildas rejäla bubblor så att värmen är tillräckligt hög. Ta därefter av grytan från spisen och låt det svalna. Nackdelen med att koka vatten är att det varken tar bort smak, missfärgningar, miljögifter eller läkemedelsrester.

Enklast är att koka vattnet tills det bildas stora rejäla bubblor.

Skaffa ett enkelt vattenreningsfilter

Ett enkelt sätt för att få godare smak på vattnet är att använda sig av ett vattenreningsfilter som tar bort humuspartiklar och smak samtidigt som det avlägsnar bakterier och parasiter. Det finns både vattenreningssystem med handpump och effektiva pressfilter där du pumpar eller pressar (tänk pressokaffe) vatten genom ett vattenfilter. De flesta pumpfilter tar bort bakterier och protozoer (samt smak och missfärgningar), medan pressfiltret från Amerikanska Grayl också tar bort virus och en lång rad kemikalier och mikroplaster. Är du särskilt orolig för virus finns mer påkostade pumpfilter som också avlägsnar virus (vilket i sig är väldigt ovanligt i vatten). Räkna med mellan 1000 och 5000 kronor för ett högkvalitativt vattenreningsfilter, beroende på tillverkare och vad filtret renar bort. Tänk på att de vattenreningsfilter som tar bort virus är mycket mer finmaskiga vilket leder till ett ökat motstånd. Det blir helt enkelt jobbigare att rena vatten med ett sådant filter.

Ett pumpvattenfilter från Katadyn tar bort såväl bakterier som protozoer och missfärgningar.
Medan ett pressofilter från Grayl också tar bort virus, mikroplaster och vissa kemikalier.

Vattenreningstabletter

Är en bra backup som varken väger särskilt mycket eller tar någon större plats i ryggsäcken. Du köper vattenreningstabletter i välsorterade friluftsbutiker eller på nätet (även vissa apotek). Det finns flera olika varianter där vissa är klorbaserade, medan andra använder silverjoner (vilket inte är tillåtet i Sverige). Är vattnet grumligt bör det filtreras först, exempelvis med ett kaffefilter eller ett dubbel- eller tredubbelt vikt tygstycke. Beroende på tillverkare tar tabletterna bort bakterier, virus och parasiter, men däremot inga smakavvikelser. Dessutom tillkommer den fagra smaken av klor.

Vattenreningstabletter ger ett bra skydd, men ger också vattnet en tung klorsmak.

FAKTA: Grövre vattenreningsfilter, tar bort bakterier som salmonella, kolera och E-koli och parasiter (vanligtvis maskar och protozoer) medan finare filter också avlägsnar virus. Tänk på: Om du inte har möjlighet att ta vatten ur en rinnande vattenkälla så bör du undvika det varma ytvattnet där förekomsten av bakterier och olika mikroorganismer är större. Välj istället vatten en bit under ytan, gärna långt från strandkanten (exempelvis från en brygga) där förekomsten av bakterier är lägre då vattnet är kallare och därmed också mindre attraktivt för bakterier (som gillar värme och ljus).

 

Mysigt i trädgården även utan snö
Ta med hunden ut i vinter