Presteles trädgårdskafé

17 oktober, 2022

Mitt i Hörnsjös böljande jordbruksbygd, bland ängar, skogar och sjöar ligger Mona Presteles mysiga trädgårdskafé. En oas som under vinterhalvåret är öppet för förbokade gäster som kan njuta av Monas smarriga bakverk.

Välkommen till Presteles Trädgårdskafé.
Mona har inrett kaféet i en personlig stil med gott om kuddar och härliga färger.

Att besöka Mona Presteles trädgårdskafé är precis som att komma hem till en riktig bullmamma och bli bjuden på hembakta kakor medan ljusen brinner på borden och det doftar gott från ugnen bredvid. Sommartid står mängder med bord utplacerade i den mysiga trädgården, men så här års, vi är ju ändå i norra Sverige kan man bara fika inomhus och njuta av Monas höst Tea Time som består av en liten ostbricka, två smörgåsar, scones med hemkokt sylt och färskost och fem olika sorters bakelser.

Smarriga bakelser på Monas höst Tea Time.

Man kan också välja varma smörgåsar med sallad eller en lokal delikatessbricka som består av fyra olika sorters ostar från Hälsingland, en charkbricka från Åbrånets Limousin, hemkokt marmelad, inlagda grönsaker och Monas hembakta bröd. Glöm inte att boka plats innan du åker förbi, då kaféet bara rymmer en viss mängd gäster och maten och bakverken måste förberedas.

Mona gör både sylt och marmelader som hon säljer i butiken.

Drömmen om Sverige

Trädgård, blommor och grönsaker har alltid haft en stor betydelse i Mona Presteles liv. Hon föddes i tyska Nürnberg och utbildade sig till landskapsarkitekt i München innan hon tog sitt pick och pack och flyttade till Sverige, för att så småningom hamna i den lilla byn Hörnsjö drygt fyra mil väster om Umeå. En utmärkt plats för en stillsam trädgårdsodling och dessutom en perfekt lokalisation för den som drömmer om att starta ett eget trädgårdskafé.

Mona odlar mycket av det som familjen äter och som hon serverar i trädgårdskaféet.
Nyskördade morötter till middag.

  – Här finns precis allting som vi behöver. Skog, öppna hagmarker och gott om sjöar om man vill bada, säger Mona Prestele medan hon serverar fem smarriga bakverk till kaffet.  

Dagen till ära blir det tigerkaka smaksatt med apelsinjuice, kladdkaka med tryffelganache, morots- och limebakelse, äppelmosbakelse och en mustig chokladkaka till kakdessert.

Mona älskar att spela med smakerna och använder lokala råvaror i både mat och bakverk.
Sommartid är det ofta fullt på parkeringen, men under vinterhalvåret är kaféet bara öppet för förbokade gäster under särskilda dagar.

FAKTA: Utbudet av gofika varierar, men glöm inte att boka plats senast ett dygn innan du planerar att komma förbi. Du hittar aktuella öppettider på www.presteles.se och där kan du också hitta Monas telefonnummer. Du bokar ett besök genom att skicka ett SMS. Ange önskade klockslag, hur många personer ni är och vad ni vill äta. Glöm inte att uppge om någon är allergisk i sällskapet.

 

Så gör du eget ströbröd
Morotsmarmelad med ingefära