Pumparöra med grillad paprika

25 oktober, 2021
Kategori:

Den som odlar mycket pumpa eller cricketbollssquashen Little Gem Rolet kan ibland känna att det är svårt att variera sig kring hur frukterna tillagas. Ett utmärkt sätt är att mixa fruktköttet med grillad paprika och solroskärnor och servera till kött och rotsaker.

Little Gem Rolet är en spännande squash som påminner mer om en pumpa än om klassisk squash. Den är populär i Sydafrika och Storbritannien, men syns också på kontinenten.

Olika krämer och röror hör hösten till. En klar favorit är pumparöra med grillad paprika med bas av squashen Little Gem Rolet eller klassisk halloweenpumpa.

Det går utmärkt att använda pumpaköttet från en halloweenpumpa som du rostar i ugnen.

Du behöver:

3-4 dl fruktkött från pumpa eller Little Gem Rolet.

2 grillade paprikor (det går alldeles utmärkt att använda köpt grillad paprika i olja)

1 stor vitlöksklyfta

0,5 dl solroskärnor

2 msk persilja

saften från en halv citron

salt och svartpeppar

Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller blender.

Så gör du: Koka Little Gem Rolet hel i cirka 30 minuter och dela den sedan på mitten och ta bort kärnorna. Gröp ut fruktköttet och låt det svalna i en bunke. Om du använder fruktkött från en urgröpt halloweenpumpa kan du istället baka pumpan i en ugnsfast form (225°C) i omkring 20 minuter. Man kan också koka fruktköttet, men smakerna behålls bättre om du rostar den i ugnen. Mixa sedan fruktköttet med ingredienserna ovan och servera kall till rotsaker, grillat kött eller som en pastasås.

Röran håller kallt i kylskåpet i åtminstone en vecka.

 

 

 

 

Preppingtips nummer 4: lagra vatten
Preppingtips nummer 3: skaffa en rejäl portabel kraftkälla