PW klyven en stabil vedklyv att lita på

10 november, 2022
Kategori:

Att hugga egen ved är attraktivt sätt att hålla nere uppvärmningskostnaderna. Det är helt enkelt billigare att elda med ved, särskilt om du hugger och klyver veden själv. Själv har jag en PW klyv från Dalarna som jag stormtrivs med. En stabil prisvärd vedklyv som passar utmärkt till både små och stora jobb.

Att klyva egen ved håller ner kostnaderna och det går snabbt att klyva upp vinterns vedbehov. Orkar du inte fälla träden själv kan du köpa färdiga stockar av en skogsbonde i närheten och kapa upp och klyva veden själv. På så sätt kan du spara åtskilliga tusenlappar inför vintern. Köp och klyv gärna ved tillsammans i byn.

Jag har sällan fått så många frågor om vedhantering som under 2022. Vilken typ av ved brinner bäst, hur mycket ved gör man av med under en vinter och hur lång tid tar det att klyva upp ett släp med björkved? Frågor som är smått omöjliga att svara på om det inte vore för det där med utrustningen. Min absoluta ståndpunkt är att skaffa kvalitetsgrejer som håller. Det kostar lite mer, men betalar nästan alltid av sig i slutändan i form av en lång driftstid, minimalt med oljebyten och effektiv vedhantering.

Ett hugga egen ved är ett bra sätt att hålla nere uppvärmningskostnaderna.

PW klyven är en robust elhydralisk vedklyv med en motor på 4 kW, vilket motsvarar 5,5 hk som trycker sönder vedklabbar med en tryckeffekt på 7 ton. Det räcker gott och väl till de största vedklabbarna och det enda som kan orsaka problem är större bitar av ek och bok. Till skillnad mot många billigare varianter är returhastigheten snabb, 4 sekunder för att klyva vedbiten och 2 sekunders returtid vilket motsvarar tiden det tar att plocka upp en ny vedbit som ska klyvas. Den steglösa 4-skärskniven, som går att justera gör att man kan klyva större bitar i fyra mindre på en och samma gång. Det är helt enkelt en effektiv maskin som gör vedhanteringen betydligt snabbare än en liten klyv.

Fyrskärskniven klyver enkelt vedbiten i fyra delar.

Robust vedklyv som klyver upp till 51 cm långa vedbitar

Med PW klyven kan man klyva vedkubbar ända upp till 51 cm längd, men det går också att justera kolven för kortare vedbitar så att returtiden går snabbare. Jag gillar det höga stabila arbetsbordet (77 cm) och motorskyddet som enkelt skyddar motorn från nerfallande vedbitar.  

Det uppfällbara skyddet skyddar motorn från nerfallande vedklabbar.

Dessutom är säkerhetsgreppet (två stegs) pålitligt och robust vilket känns genomtänkt då man måste hålla fast i två olika reglage för att kunna genomföra en klyvning. Det krävs trefasanslutning med minst 16 A och 400 volt. I det kombinerade motorskyddet och eluttaget finns en fasvändare som gör att man enkelt kan vända rotationsriktningen om motorn går åt fel håll. Tack vare rejäla hjul är maskinen enkel att flytta. Men det hade inte skadat om det fanns ett handtag att dra i för att slippa fatta tag i kolven och baxa vedklyven mellan vedhögarna. Och så priset då? Drygt 22 000 kronor inklusive en fast fraktavgift på fem hundra kronor.

Säkerhetsgreppen kräver att man håller i spakarna med båda händerna för att vedklyven ska fungera.

FAKTA: 

Du hittar mer information om PW klyven på Per Wikstrands hemsida.

Hur mycket gasol och fotogen får du lagra i bostaden?
Så rengör du glaset i eldstaden