Rabarberglass med hemgjord sirap

19 juni, 2020
Kategori:

Känslan av att gå ut i trädgården och skörda egna rabarber är obeskrivlig. Gör en glass med yoghurtgrund och toppa med krossade digestivekex och hemgjord granskotts- eller flädersirap. Saknar du egna rabarber så går det givetvis lika bra att köpa.

Rabarber går att använda till betydligt mycket mer än sylt och marmelader.

Rabarberglass ger cirka 1,5 liter färdig glass

Du behöver: 700 gram rabarber, 250 gram socker, 2 dl naturell yoghurt (10%), 0,5-1 dl citronsaft (beroende på smak och tycke), citronskal från 2-3 citroner och 60 gram glykos (eller glukossirap vilket är ett annat namn).  

Så gör du:

  • Skala och tärna rabarbern och koka upp i en kastrull tillsammans med sockret till dess att rabarbern är helt mjuk (använd en gaffel). Ta av från spisen och mixa till en slät puré med en stavmixer.
  • Blanda ner resten av ingredienserna och ställ i frysen. Ta upp en gång i kvarten i tre timmar (klassiskt knep) och vispa för att få en krämig konsistens. Har du glassmaskin är det givetvis allra enklast.
  • När glassen fått rätt konsistens skopar du upp kulor av glassen och strösslar krossade digestivekex högst upp i skålen. Ringla sedan hemgjord granskotts- eller flädersirap högst upp. Det smakar gudomligt!
Grymt god rabarberglass med krossade digestivekex och granskottssirap.

Tips: Vill du ha mer smak i glassen kan du prova med att blanda i kanel eller kardemumma.

Så gör du egen granskottssirap. 

 

Svemestertips: Vallonbruket Lövstabruk i norra Uppland
Tabbouleh – libanesisk persilje- och tomatsallad