Rama in gården med ytved

16 september, 2018
Kategori:

Ett utmärkt sätt att rama in både djur och odlingar är att använda ytor (alltså kantbitar från stock som sågats upp till brädor) antingen när du sågar själv eller köper av ett sågverk. Barka bitarna fria från bark och sätt upp som vackra plank runt gården.

Ytved funkar utmärkt som plank.

Klassisk ytved har så länge jag kan minnas använts som bränne, alltså billig ved som folk sågat upp till pannved. Ett betydligt bättre sätt är att använda ytveden som plank (i synnerhet ytved från lövträ även om gran funkar nästan lika bra). Den som orkar kan givetvis behandla ytorna med olja eller färg – vilket ramar in odlingarna eller hagarna på ett snyggt sätt – eller helt enkelt använda dem som de är. Glöm inte att barka av all bark för att på så sätt förlänga hållbarheten (innan träet börjar att ruttna) flerfaldigt.

Det går dessutom utmärkt att bygga grindar av ytved.

Slå ner starka ekstolpar i marken eller gräv ner plintar som förses med rejäla stolpar som håller. Det är viktigt att varken plank eller stolpar står i kontakt med marken (om du nu inte väljer att slå ner stolparna rakt i marken). För att öka hållbarheten i stolparna kan man välja att bränna (svedja) spetsen i glödande kol.

Staketet håller bättre om du svedjar ekstolpar eller använder reglar och plint. Måla gärna.
Det går lätt att bygga höga staket av ytved.

Så gör du egna hållbara ekstolpar: Till skillnad mot sågade stolpar får kluvna ekstolpar en helt annan ytstruktur som skyddar mot väta och låter vattnet rinna av. Ett bra tips för att göra egna sådana stolpar i ek är att såga ett kryss med motorsågen i ena änden av stocken (så lång som du vill att stolparna ska vara). Såga två snitt (omkring 10 cm djupa) i ett kryss i ena änden. Sätt sedan en av traktorskopans tänder i det kryssågade snittet och pressa med hela traktorns tyngd mot en stor sten eller klippa. Ett utmärkt sätt att göra egna stolpar!

 

 

Förvara djurfodret i frysen
Kanelbullepudding