Ramslökspesto – nu har våren kommit till Skåne

Längst ner i Skåne börjar ramslöken så sakta titta upp genom lövtäcket. Ett ypperligt tillfälle för att göra smakrik ramslökspesto.
Det är något speciellt med den skånska ramslöken. Egentligen växer den överallt där det finns porlande vatten och rätt jordmån. Själv brukar jag åka på en kort utflykt till Skåne för att plocka lövskogens ädla blad som i mångt och mycket påminner om liljekonvalj till både utseende och växtsätt. Allra bäst trivs ramslöken på fuktig, kalkrik mark och till skillnad från i Skåne där den är en eftertraktad delikatess är den fridlyst i Blekinge. Med andra ord aja baja på den här sidan om gränsen.

Fyll en pappkasse eller två
När man väl hittat ett riktigt ramslöksbälte är det lätt att plocka mycket. Jag brukar plocka tillräckligt med ramslök så att det räcker till både ramslökspesto (som går utmärkt att frysa), ramslökssmör och lökdoftande ljuvligt ramslökssalt. Som en lyxig variant av klassiskt örtsalt. Plocka bladen, det går enkelt att knipsa av de gröna stora bladen eller använd en vanlig sax.

En kul variant på pesto gjord på basilika, pinjenötter och parmesanost
Medan klassisk pesto ofta görs på basilika, pinjenötter och italiensk hårdost tycker jag att det är kul att ”svenska” till den hemgjorda ramslökspeston med klassiska svenska ingredienser som västerbottenost, rapsolja och hasselnötter. Gillar du inte nötter – eller är allergisk – kan man enkelt utesluta nötterna och lägga i en gnutta mer ost.

Bondens ramslökspesto
1 liter ramslöksblad
en näve hasselnötter (efter smak och tycke)
2 dl neutral rapsolja (vitblommig rapsolja är mindre dominant än den gula)
100 g riven västerbottenost
1-2 krm salt
nymortlad svartpeppar
Gör så här: Kör ramslöksbladen i en matberedare tillsammans med hasselnötter och rapsolja. Häll ner osten och kör peston till en mjuk härlig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Håller i minst en månad i kylskåp. Går dessutom utmärkt att frysa i lämpliga portionsförpackningar.

0 kommentarer