Rejäla dubbar på skorna

19 februari, 2021
Kategori:

Att ge sig ut och vandra på isiga leder och spänger kan vara lika farligt som att promenera på en isig gata i stan. Genom att använda broddar slipper du trilla omkull och kan gå säker oavsett underlag. Vissa broddar skruvar du in i skorna på egen hand medan andra träs över hela skon. Dessutom finns både skor och kängor med dubbade sulor att köpa.

Rejält fäste med Icetrack dubbar från Veriga Sport.

Isiga vandringsleder, halkiga trottoarer och hårt packad snö kan få vilka skor som helst att uppfattas som hala. Ett bra sätt för att slippa trilla omkull är att välja rejäla dubbar som ser till att hålla dig på fötter. En utmärkt investering både inför vandringsturen eller för dig som går till jobbet när det är halt ute. Räkna med några hundralappar för ordentliga dubb som håller i åratal och kan skruvas ut ur sulan när halkan är borta. Det går även utmärkt att dubba klassiska vandringskängor för att slippa halka omkring på spänger och broar.

Skruvdubb som skruvats fast i svenska Jörnkängor ger bra fäste på halkiga underlag.

Skruva in dubb i skorna

Enklast är att beställa dubb som du skruvar in i befintliga skor. Fördelen är att du kan använda redan ingångna skor och kan skruva ut dubbarna så fort halkan försvinner. Det finns en lång rad tillverkare på nätet, men var uppmärksam så att du köper rätt dubb som passar till dina skor. Det är nämligen vanligt att man skiljer på lite grövre dimensioner för hälmontering och lite mindre dubb under trampdynan.

Vanligtvis monteras lite längre dubb för hälen på grövre kängor (4 stycken/känga) och lite kortare dubb under fotbladet (sex stycken per känga). Du monterar dubben med en särskild skruvmejsel eller med ett verktyg som fästs i skruvdragaren. Dubben sitter utmärkt, men riskerar att tryckas in i sulan när du går på ett hårt underlag.

Dubbade löparskor från svenska Icebug ger ett fantastiskt fäste på både is och hårt packad snö.

Skor med dubbade sulor

Att skaffa dubbade skor är ett enkelt sätt att hålla sig stående även när det är riktigt halt utomhus. Svenska Icebug tillhör en av de bättre tillverkarna med både löparskor, vandringsskor och kängor i sortimentet.

Dubbade vinterskor från svenska Icebug.

Rejäla dubb för dig som ger dig ut på äventyr

Du som behöver extremt bra grepp för exempelvis vandring, jakt, fiske eller skogsbruk kan mycket väl köpa externa broddar som träs ovanpå skorna eller stövlarna och ger mäktigt fäste. Med sådana kedjor på fötterna tar du dig fram oavsett underlag kan gå rakt upp för en isig backe utan att trilla. Spikarna är tillverkade av värmebehandlat stål som garanterar en lång livslängd, även på ett hårt underlag.

Icetrack dubbar dras på ovanpå befintliga skor.

 

 

 

Skaffa ett vedeldat friluftskök
Är Sverige självförsörjande på livsmedel?