Rosta egna pumpakärnor

30 oktober, 2020

Halloweentider eller inte. Att spara kärnorna när du skär upp ett läskigt halloweensmajl i en pumpa eller tillagar en god pumpagryta eller pumpasoppa är ett utmärkt sätt att ta vara på kärnornas nyttigheter. Skölj av dem ordentligt och rosta med salt och olja mitt i ugnen. Så här gör du.

Den klassiska halloweenpumpan går utmärkt att äta.

Att äta pumpa är både gott och prisvärt oavsett om du köper pumpor eller odlar dem själv. De flesta pumpor går att äta, även dem som används till prydnad, men det är framförallt matpumpor, dvs butternutpumpa (egentligen en squash), Muscatpumpa och klassisk halloweenpumpa – eller jättepumpa som den egentligen heter som smakar allra bäst. Gör vad du ska med pumpan och spara pumpakärnorna och rosta goda snacks.

Ät gärna upp innehållet i pumpan när du karvar ut ett läskigt ansikte.

Du behöver: Kärnorna från en pumpa (3-4 dl), omkring 1 -2 tsk salt (mer om det är mycket kärnor) och några matskedar olja.

Så gör du:

  • Skölj av kärnorna ordentligt och pilla bort allt fruktkött.
  • Lägg ut pumpakärnorna på en plåt, häll över olja och salta (om du saltar senare kan det vara svårt att få saltet att fastna på pumpakärnorna).
Blanda runt då och då bland kärnorna för att undvika att det bränner.
  • Blanda runt ordentligt och rosta mitt i ugnen tills kärnorna är helt rostade. Det brukar ta mellan 15 – 30 minuter beroende på vilken temperatur du har i ugnen. Jag föredrar lite lägre värme (180°C) även om många recept förespråkar höga temperaturer på uppåt 250°C. Genom att använda en lägre temperatur tar det visserligen längre tid att rosta kärnorna, men samtidigt minskar också risken för att de ska brännas. Bli inte rädd om det sprätter i ugnen då kärnorna torkar.

Ät som snacks eller som gott tillbehör på en utflykt.

 

 

 

Så rullar du ihop ett spännband
Tortillabröd med mozzarella över öppen eld