Så bladgrönsaker i pluggbrätten

16 februari, 2023

Ett effektivt sätt att producera mycket sallad är att använda pluggbrätten och så många frön på en liten yta. Fördelen är att plantorna inte tar så stor plats samtidigt som det går åt betydligt mindre vatten under groningsprocessen och tillväxtfasen. Ett utmärkt sätt att odla hållbart.

Man kan dra upp massor med salladsplantor på en liten yta genom att använda odlingsbrätten.

Bortsett från utrymmesbrist så är pluggbrätten ett utmärkt hjälpmedel för att hantera många plantor på en och samma gång. Det finns stora pluggbrätten, eller containrar som de kallas på vissa e-handelsplattformar och mindre där mängden celler varierar från några få till flera hundra. Fördelen med odlingsbrätten är att de går att kombinera med en underbevattningsbricka vilket förhindrar uttorkning. Använd gärna en så kallad underbevattningsmatta som du lägger på brickan för att fördela vatten på tråget.

Det finns både små och stora brätten i varierande former. En del med djupare celler än andra.

Mindre vatten

Tack vare de små cellerna där det inte ryms så mycket jord går det heller inte åt särskilt mycket vatten när man vattnar sådderna. I stället för att vattna hela rabatten behöver du bara vattna jorden i respektive cell. En väsentlig skillnad. Om du dessutom kombinerar brättena med en underbevattningsbricka så behöver du bara hälla vatten på brickan så sugs vattnet upp underifrån.

De små cellerna kräver inte särskilt mycket vatten.

Starka plantor

Genom att dra upp färdiga plantor i skyddade lägen optimerar du plantornas förutsättningar för att ge en god skörd senare under växtsäsongen. Starka plantor som planteras ut i trädgårdslandet har nämligen betydligt bättre förutsättningar att växa upp och ge skörd än de som sås på friland. De fröer som inte klarar uppväxten i cellerna kasseras helt enkelt långt innan de hamnar i köksträdgården. När du väl planterar ut plantorna på friland så behöver du inte vattna hela rabatten utan kan fokusera på de enskilda raderna med plantor. Varför inte med en droppslang som minskar vattenkonsumtionen betydligt i jämförelse med en vattenspridare.

Aclima Femunden - ett skönt underställ i ull
Så dina frön under skyddande plastfilm