Så bygger du ett mysigt utedass

28 juni, 2022
Kategori:

Vem har sagt att utedass måste vara gamla, slitna och tråkiga? Satsa istället på ett nytt utedass med urinseparerande toalett och smycka dasset med lampor, tvättmöjligheter och handdukar. På så sätt känns toaletten både fräsch och trivsam.

Med en praktisk 12-voltsbelysning ökar utedassets attraktionskraft.

Med en egen skogsfastighet helt utan byggnader långt från närmsta samhälle kan det vara utmanande att gå på toaletten oavsett om man bara är där för att röja sly, avverka, eller njuta av några dagar vid sjön. Lösningen blev ett modernt utedass som inretts med 12-voltsbelysning, solceller, urinseparerande toalett och tvättmöjligheter. I princip lika fint som hemma.

Med en urinseparerande toalett från Biolan blir toaletten riktigt rymlig.

Välj ett komplett utedass i byggsats

Enklast är att köpa ett komplett utedass i byggsats. Vi valde att köpa en toalett från Sandbergs såg & hyvleri i Svensbyn väster om Piteå och fick det hemskickat via Schenker. Istället för att använda den klassiska toalettlösningen med sittbänk och hink (bänken ingår i priset) valde vi att komplettera toaletten med en urinseparerande lösning från finska Biolan. Utedasset fick papptak, ett fällbart bort på utsidan där man kan ha ett tvättfat och en vattenbehållare, målades svart för att smälta in i naturen och pimpades med 12-voltsbelysning, kungaporträtt och handdukar.

En fällbar bänk med handfat, vattenreservoar och handdukar gör toaletten mer praktisk. Genom att montera bänken i vajrar kan man enkelt fästa upp den mot väggen då den inte används. En fotogenlykta förenklar toalettbesöken när det är mörkt.

Totalt två dagar att skruva ihop och ett par dagar till målningsarbete, inredningsarbete och färdigställande. Vi valde att låta urinen samlas i en stenkista utanför och har satt upp en varmkompost på fastigheten där fekalierna kan komposteras för att sedan användas som växtnäring. Funkar utmärkt vid sommarstugan, i skärgården, på fjället eller mitt i skogen.

Placera gärna toaletten ut mot sevärdheten. På så vis kan du sitta på toaletten med öppen dörr och njuta av utsikten.

FAKTA:

Du kan köpa toaletten i byggsats från Sandbergs Såg & Hyvleri 

Toaletten från Biolan hittar du på https://www.biolan.se/produkter/torrtoaletter.html

 

 

 

 

 

Så stöttar du upp dahlior och pioner
Baka riktigt stora rädisor i ugnen