Så bygger du ett permanent skydd runt jordgubbarna

21 juli, 2019
Kategori:

Odlingsbäddar och pallkragar i alla ära, men vad gör man när fåglarna tar varenda bär innan jordgubbarna hinner bli tillräckligt röda? Jag brukar lägga på ett helt vanligt fågeltnät i nylon, men måste ständigt rädda intrasslade småfåglar som inte kunnat motstå frestelsen att krypa in under nätet. Ett bra alternativ kan vara att bygga permanenta odlingslådor klädda med nät. Ett utmärkt skydd från fåglar, djur och människor (om du odlar i ett koloniområde). Så här gör du.

På stadsodlingen Östrabo Ekbacken i Växjö har man byggt nätsäkrade odlingslådor kring jordgubbsplantorna. Ett utmärkt sätt att skydda bären.

Bygg en enkel träkonstruktion kring odlingsbädden i stil och utseende som en pallkrage. Fyra hörnstolpar i vilka du skruvar (skruv är enklast eftersom du då kan byta en rutten bräda) så långa brädor som du vill att odlingslådan ska vara. Slå ner en stolpe på mitten (av långa partier) för att förhindra att konstruktionen bågnar.

En rad med plattor utanför odingsbädden minskar risken för att kaniner och gnagare gräver sig in.

Har du problem med kaniner kan man använda grövre nät – kallas kaninnät, armeringsnät eller gnagarskydd på rulle – och gräva ner nät på sidorna (gräv gärna ner nätet 15 – 20 cm i marken) för att förhindra att kaninerna gräver sig in. Häfta fast nätet med klammer i träkonstruktionen eller spika fast med märlor. Lägg sedan ut en rulle nät på toppen och rulla ut över konstruktionen. När du vill skörda kan du enkelt rulla ihop nätrullen och lägga i ena änden.

När du vill skörda rullar du enkelt ihop rullen i ena änden.

Nätkonstruktionen fungerar givetvis som skydd kring vilken pallkrage eller odling som helst. Trevlig sommar!

/ Niklas

 

 

 

Skörda och tvätta vitlök
Frosta av frysen idag!