Så dina frön under skyddande plastfilm

11 februari, 2023
Kategori:

Ett bra sätt för att få fart på nyligen sådda frön är att täcka pluggbrättet med vanlig plastfilm, du vet sådan där man använder i köket. Tack vare plastfilmen så torkar jorden inte lika snabbt, särskilt inte om du använder värmematta eller låter sådderna stå på värmegolvet i badrummet för att ge en extra knuff åt groningsprocessen. Dessutom bevarar plastfilmen värmen i jorden och det lilla fröet som nyligen såtts kan dra nytta av miniväxthusets fördelar.

Lyft gärna på plastfilmen över de frön som grott. Man kan också skapa mellanrum med en glasspinne som lyfter upp plasten från jordytan.

Sätt plastfilmen rakt mot odlingsbrättet och justera höjden efterhand som fröna gror. När det bara är ett eller två frön som grott kan man vika bort plasten från de frön som grott, för att förhindra att bebisplantan viks och blir felväxt och låt resten ligga kvar. Ytterligare ett sätt kan vara att trycka ner några glasspinnar i hörnen av tråget och helt enkelt ”hänga” över plastfilmen och därmed få en naturlig distans mellan jordytan och plantan. Glöm inte växtbelysning för att undvika vingliga plantor som sträcker sig mot ljuset.

Pluggboxen från Nelson Garden är en utmärkt bekantskap när det handlar om tidiga sådder. Hela 49 plantor med fina rotsystem i ett och samma miniväxthus. Principen är den samma som under ett skyddande lager med plastfilm.

Att använda den här typen av miniväxthus är ett utmärkt sätt att få fart på tidiga inomhussådder. Det funkar givetvis lika bra i växthuset längre fram på våren och blir då som ett extra litet miniväxthus inuti det stora som förbättrar groningsmöjligheterna betydligt.

När plantorna tittar upp viker du enkelt undan plastfilmen. På bild syns en tidig planta av kronärtskocka. Glöm inte att det behövs växtljus tidigt på säsongen.

Lycka till!

Så bladgrönsaker i pluggbrätten
Blanda egen såjord