Så får du Trangiaköket i nyskick

29 januari, 2020

Att ha ett friluftskök hemma är viktigt av flera olika skäl. Dels för att friluftsköket tillåter dig att laga mat, värma vatten och koka kaffe vid ett strömavbrott, men också för att det är enkelt att ta med ut i skogen för att laga lyxiga måltider i det fria.

Stekpannan med teflonbeläggning har gjort sitt. Det är dags att renovera Trangiaköket.

Att slita ut ett klassiskt Trangiakök är mer eller mindre omöjligt. I snart 100 år (företaget grundades 1925) har Trangia tillverkat friluftskök i aluminium i Trångsviken i Jämtland. Långt före sin tid lät grundaren John E Jonsson ta bort den lilla cirkeln över bokstaven Å ( i Trång – byn där företaget grundades) och lägga till ”ia” på slutet för att symbolisera ”i aluminium”.  Sedan dess har hundratusentals kök lämnat Jämtland och fått minst lika många människor att uppskatta utomhusmatlagningens fördelar. Dessutom har friluftsköken räddat middagar och frukostkaffe under åtskilliga dagar med långvariga strömavbrott genom åren.

Fördelen med Trangia är att alla delar finns som reservdelar.

Byt ut delar och få ett kök i nyskick

Fördelen med Trangia är att du kan köpa alla delar som reservdelar. Det innebär att du aldrig behöver kassera ett gammalt kök utan istället kan köpa nya delar och ersätta de som gått sönder. Min stekpanna med teflonbeläggning hade verkligen gjort sitt, den var sliten och släppte delar av sitt ytskikt som jag verkligen inte ville ha i maten. Teflon är visserligen en fantastisk beläggning för att minska risken för att bränna vid, men smör går minst lika bra och då slipper man risken med de mikropartiklar som möjligen lossnar från ytan. Teflon är i grund och botten en plastprodukt som kan vara reproduktionsstörande och avge giftiga gaser och partiklar vi upphettning. Att dessutom ha en gammal produkt där beläggningen släpper är inte att rekommendera.

En snabb titt på hemsidan och två dagars postgång så dök den nya stekpannan upp (95 kr plus frakt). Givetvis utan teflon och annan non-stick-behandling. Ett enkelt sätt att få ett gammalt kök som nytt. För att minska risken för slitage på stekpannor med teflonbeläggning bör man använda en handduk, en vaxduk eller något annat material mellan kök och stekpanna när den ligger i påsen för att undvika mekaniskt slitage.

Med en ny stekpanna utan beläggning blev mitt drygt 20 år gamla Trangiakök som nytt.

Gas istället för flytande bränsle

Att uppgradera Trangiaköket från spritbrännare (T-röd eller Metanol) till gasbrännare är en fantastisk utveckling. Inte nog med att gasbrännaren brinner säkrare, du slipper dessutom krångla med sprit på flaska och eventuella olyckor – att köket välts omkull – slutar vanligtvis med att lågan slocknar eller att du enkelt kan resa köket upp igen. Samma olycka med spritbrännare riskerar både skogsbrand och skador på dig och din utrustning.

Att byta från spritbrännare till gasbrännare gör handhavandet betydligt enklare och säkrare.

Tips inför helgen

Plocka fram friluftsköket ur förrådet eller källaren och gå igenom dess funktion. Se över att du verkligen har bränsle hemma (minst två liter om du använder sprit) eller 2 stora tuber om du kör på gas. Du behöver naturligtvis inte använda ett Trangiakök, men fördelen är att köket levereras komplett med grytor och brännare i ett.

Prova Trangiaköket (eller ett annat friluftskök) skarpt i helgen.

Huvudsaken är att du har ett kök som du vet hur det fungerar och att du har tillräckligt mycket bränsle hemma. När du ändå är i farten kanske en utomhuslunch passar utmärkt.

 

 

 

 

Så skyddar du dig mot storm
Krabbelurer över öppen eld