Så förbereder du dig på mycket regn

Genom ett preventivt arbete och att noga följa SMHI:s vädervarningar kan du minska risken för att drabbas av översvämningar och vattenskador markant. Här får du sex tips som gör dig bättre rustad för att klara vädrets utmaningar.

Den som är noga förberedd och har gjort en klassisk riskanalys är betydligt bättre förberedd på extremväder än den som aldrig ens tänkt tanken. Se till att läsa på, skaffa nödvändiga resurser och följ myndigheternas och kommunernas råd både innan en händelse och när vädervarningen väl blivit realitet.

Gör en riskanalys. Vilka specifika risker finns det runt din fastighet? Kontakta kommunen för att vara förberedd på vilka risker som finns i just ditt område. Försök att analysera och konkretisera troliga riskfaktorer: en högre gatunivå som kan innebära att vattnet från gatan rinner in på din fastighet eller ner i din källare och vad kan du göra för att minska riskerna? Ring kommunen för att göra dem uppmärksamma på stopp i dagvattenbrunnar och i andra avrinningsdiken. Om det redan regnar kan det vara smart att själv rensa silen högst upp i brunnen från grus, löv och grenar för att minska risken för stopp och översvämningar.

Rensa hängrännor och stuprör. Se över dina hängrännor och stuprör för att minska risken för stopp och översvämningar. Skaffa gärna särskilda regnvattenspridare som du sätter fast på stuprören för att leda bort regnvattnet flera meter från fastigheten.
Håll rent runt husgrunden. Ta bort buskar, träd och rabatter närmast husgrunden för att minska risken för att vegetationen leder ner vatten i källaren. Att ha en grusgång närmast huset som lutar ut från fastigheten är ett utmärkt sätt för att hålla grunden torr.

Töm källaren på värdefullt innehåll. Att förvara kartonger eller tyg, kläder eller madrasser rakt mot golvet än ingen god idé. Montera istället särskilda hyllsystem och lyft upp viktiga prylar från golvet, gärna i plastlådor med snäpplock som håller innehållet torrt.
Hjälp andra som inte klarar sig själv. Tänk på äldre grannar eller ensamstående som inte klarar sig på egen hand. Erbjud din hjälp och försök att uppdatera dem om situationen.

Skaffa nödvändiga saker. Tänk på att det kan vara svårt att få tag på vattenpumpar, sandsäckar och förlängningskablar när många behöver samma saker samtidigt. Det kan därför vara smart att köpa hem sådana saker i förväg för att vara bättre rustad när regnet vräker ner från himlen. Vill du inte stå för kostnaderna själv så kan man skaffa gemensamma beredskapsprylar i en by eller längs en gata och dela på kostnaderna. Många kommuner erbjuder fyllda sandsäckar att låna (du får själv åka och hämta dem) när risken för översvämning ökar.
0 kommentarer