Så gör du egen ajvar relish

19 augusti, 2022
Kategori:

Bevara höstens skörd av paprika, chili och aubergine och njut av trädgårdens smaker året om. Passar utmärkt till pasta, grytor, grillat kött eller bara på en rostad macka.

Paprika och aubergine utgör grunden i ajvar relish.

På Balkan finns det knappt en familj på landsbygden som inte gör sin egen ajvar. Där samlar man ofta hela familjen i trädgården för att grilla paprikor och tillverka årets förbrukning av ajvar. Har du inte tillräckligt mycket paprika själv kan du givetvis köpa.

Du behöver: 1,5 kg röd paprika (det funkar lika bra med gul), 1-2 chilifrukter, 500 gram aubergine, ¾ dl olja, salt och peppar efter smak och tycke.

Så gör du: Grilla paprikorna på grillen tills skalet lossnar. Det ger extra bra smak om paprikorna är lätt brända i kanterna (behöver alltså inte skäras bort). Lägg över paprikorna i en gryta med lock och låt dem svettas tills de svalnat. Grilla gärna chilifrukterna för att skapa samma djup i smakerna. Glöm inte att kärna ut chilin först för att undvika att mixen blir för stark.

Skala och dela auberginerna på längden eller skär dem i skivor beroende på storlek. Pensla skivorna med rapsolja och grilla dem över glödbädden.

Använd egna eller köpt aubergine till ajvar relish.

När paprikorna svalnat kan du ta bort kärnhuset med händerna. Glöm inte att skrapa bort alla kärnor. Om skalet lossnar enkelt kan du ta bort det annars så låter du det vara. Mixa paprikor, aubergine och chili med en stavmixer eller lätt med en blender. Blandningen ska vara lite grov och alltså inte helt slät.

Häll över blandningen i en gryta och tillsätt ½ dl oliv- eller rapsolja. Koka upp under omrörning så att blandningen inte bränner fast. Sänk sedan värmen och låt ajvargrunden sjuda i 20-30 minuter. Mot slutet tillsätter du salt, peppar och eventuellt en matsked honung.

Kontrollera att blandningen nått rätt konsistens genom att lägga en klick ajvar på en kyld tallrik (som stått i kylskåp) och sätt in tallriken i kylskåpet igen. Ta ut tallriken efter ett par minuter och ställ den på högkant. Om ajvarblandingen ligger kvar är konsistensen perfekt. Om de glider behöver du säkerligen reducera den en aning mer.

Häll upp på väl rengjorda glasburkar som du steriliserat i ugnen i 100°C. Sätt på locket direkt efter det att du fyllt glasburken och vänd burken upp och ner för att skapa ett vakuum mot glaslocket. Förvara i kylskåp eller frys in i lagom stora veckoportioner.

 

 

 

 

 

       

Så skalar du ingefära
Vänd på murkna trallbrädor