Så gör du egen ghee
27 mars, 2020
Kategori:

Att koka egen ghee – ett skirat smör bestående av rent smörfett är ett utmärkt sätt att bevara smör och öka hållbarheten betydligt. Smör innehåller normalt 80% fett och 20 % vatten och mjölkämnen som vid fel förvaring kan härskna. Genom att avlägsna vattnet och mjölkproteinerna genom kokning minskar möjligheterna för bakterier att få fäste i burken. Även om du förvarar burken med ghee varmt.
Ghee används framförallt i det indiska och pakistanska köket, men säljs också i hälsokostaffärer.

Ghee är en laktosfri mejeriprodukt – som görs på vanligt smör – som håller i flera månader i rumstemperatur och som går att använda både på mackan och i matlagning. Av ett paket smör, 500 g får du omkring 4 dl färdig ghee.
Så gör du:
- Lägg smöret (gärna osaltat) i en kastrull och smält på medelvärme.
- Sänk värmen och fortsätt att sjuda i 30-40 minuter. Smöret ska inte brynas utan enbart sjuda.
- Skumma av det vita skummet med en sked och sila bort en eventuell bottensats med ett kaffefilter. Vill du inte sila kan du låta bottensatsen vara kvar och hälla över smält ghee direkt i väl rengjorda glasburkar med lock och förvara i rumstemperatur.





1 kommentarer