Så gör du egen ghee

27 mars, 2020

Att koka egen ghee – ett skirat smör bestående av rent smörfett är ett utmärkt sätt att bevara smör och öka hållbarheten betydligt. Smör innehåller normalt 80% fett och 20 % vatten och mjölkämnen som vid fel förvaring kan härskna. Genom att avlägsna vattnet och mjölkproteinerna genom kokning minskar möjligheterna för bakterier att få fäste i burken. Även om du förvarar burken med ghee varmt.

Ghee används framförallt i det indiska och pakistanska köket, men säljs också i hälsokostaffärer.

Smält vanligt smör på låg värme i en tjockbottnad gryta. Det ska sjuda, men inte stormkoka.

Ghee är en laktosfri mejeriprodukt – som görs på vanligt smör – som håller i flera månader i rumstemperatur och som går att använda både på mackan och i matlagning. Av ett paket smör, 500 g får du omkring 4 dl färdig ghee.

Så gör du:

  • Lägg smöret (gärna osaltat) i en kastrull och smält på medelvärme.
  • Sänk värmen och fortsätt att sjuda i 30-40 minuter. Smöret ska inte brynas utan enbart sjuda.
  • Skumma av det vita skummet med en sked och sila bort en eventuell bottensats med ett kaffefilter. Vill du inte sila kan du låta bottensatsen vara kvar och hälla över smält ghee direkt i väl rengjorda glasburkar med lock och förvara i rumstemperatur.
Skumma av och låt skummet dräneras i ett kaffefilter.
Jag tycker att det är enkelt och smart att låta skummet rinna av genom ett kaffefilter. På så sätt tar du tillvara på så mycket ghee som möjligt.
Häll över det smälta rinnande fettet på en väl rengjord burk och låt bottensatsen vara. Tycker du att det känns onödigt kan man också sila av bottensatsen i ett kaffefilter.
Slutprodukten är helt gult ghee som går att förvara i rumstemperatur. Räkna med knappt en timmes arbete.
Det går utmärkt att steka i ghee eller så brer du det på mackan. Perfekt på utflykten under sommaren.
Rädda Svenska Turistföreningen
Grädda våfflor utomhus