Så gör du egen halloumiost

3 oktober, 2019
Kategori:

Köp mjölk av en bonde i trakten eller välj fet lantmjölk i butik. På bara några timmar får du rejäla bitar halloumiost som smakar ljuvligt både som burgare och som tillbehör. I det här receptet använder vi 100 % komjölk.

Att göra egen halloumiost är kul och riktigt gott.

Det enda som behövs är mjölk, ostlöpe (köps på nätet eller på apoteket), filmjölk som startkultur, salt, en stor gryta och en ostform (för formens skull). När du gör egen halloumiost får du inte bara ost som smakar gott. Du får dessutom mängder med vassle som går utmärkt att baka på och en trevlig dag i köket.

Du behöver: 10 liter ystmjölk, opastöriserad mjölk eller gammaldags mjölk eller lantmjölk från butik, 1 dl filmjölk som startkultur, 2 msk ostlöpe och omkring 2,5 tsk salt.

Så gör du:

Värm mjölken till 30-32°C. Om du använder opastöriserad mjölk bör du värma den till 72°C under 15 sekunder och sedan snabbt kyla ner den (till 30-32°C) i ett vattenbad. Blanda i filmjölken och rör runt ordentligt. Låt vila (med en handduk runt grytan) i 30 minuter.

Häll upp mjölken i en stor gryta. Det går åt tio liter så grytan bör vara något större.
Mät upp 1 dl filmjölk som används som startkultur.

Rör ner ostlöpet i grytan så att mjölk och filmjölk blandas väl. Låt vila under lock i omkring 1 timme till dess att ostmassan stelnar. När ostmassan koagulerat kan man trycka med en slev för att mer vassle ska tryckas ut ur ostmassan. Tänk på att vasslen som tränger upp bör vara genomskinlig och inte mjölkaktig.

Ostlöpe köper du på nätet eller på apoteket.

Använd en ballongvisp eller kniv och skär sönder ostmassan i omkring 1 cm stora kuber. Om du använder ballongvisp kan du vispa runt försiktigt så finfördelar sig ostmassan, men om du använder en kniv bör du skära i ett rutmönster så att det bildas 1 cm stora kuber. Låt vila under lock i 30 minuter så att ostmassan sjunker och vasslen stiger upp mot ytan.

Med hjälp av en ballongvisp finfördelas ostmassan effektivt.

Värm försiktigt till dess att blandningen når en temperatur av 40-42°C. Stäng av spisen och låt ostmassan vila i grytan (behåll locket på) för att alltmer vassle ska tränga ut ur osten. Häll av vasslen i en kastrull och rör ner saltet i ostmassan.

Använd en hålad ostform och lägg en ren handduk rakt över formen och tryck ner handduken i ostformen. Häll över ostmassan i formen och vik över resten av handduken som ett lock. Lägg en skärbräda över – formen är öppen längs ena långsidan – och placera en tyngd på skärbrädan så att ostmassan packas väl under tryck i formen. Låt vila i en timme. Vänd formen efter halva tiden.

Lägg över ostmassan i en hålad ostform med en handduk emellan.
Har du en hög form kan man använda en specialskuren ren bräda som trycker ihop ostmassan i formen. Tänk på att lägga en handduk mellan ostmassan och brädan.

Värm vasslen till minst 90°C men låt den inte koka. Skär osten (som du trycker ut ur ostformen) i fyra lika stora bitar och lägg ner bitarna i den varma vasslen. Se till att temperaturen inte sjunker under 85°C. Till en början kommer ostbitarna att sjunka, men efter en stund (25-30 minuter) flyter ostbitarna upp till ytan. Då är halloumiosten klar.

Skär osten i fyra lika stora bitar och sänk ner dem i den varma vasslen.

Lyft upp halloumiosten ur vasslen med en hålslev och låt den rinna av på en hålad plåt. Salta osten på båda sidor och förvara den i kylskåp. Sedan är det bara att plocka fram, skiva den i lämpligt stora ”burgarbitar” och lägga dem på grillen. Man kan också använda halloumiost istället för korv i korv stroganoff och äta den stekt tillsammans med sallad.

Egen halloumi tillsammans med sallad från trädgården. Bättre lunchmat är svårt att hitta.

FAKTA: Hallouimiost tillverkas ursprungligen på Cypern där man numera använder både ko-, get- och fårmjölk lite efter tillgång. Vanligtvis består de ursprungliga recepten av bara get- och fårmjölk medan nutida skapelser består av 70 % komjölk, 20 % getmjölk och 10 % fårmjölk. Ju fetare mjölk du har desto mindre mjölk går det åt. Men räkna med tio liter mjölk till runt ett kilo ost.

Missa inte: Ostfestivalen – evenemanget för dig som älskar ost!

Så hittar du trattkantareller
Snälla lämna inte toalettpapper i skogen