Så gör du egen myntasaft

4 juli, 2019
Kategori:

Med örtagården full med mynta är det utmärkt att använda en rejäl dos till egen saft. Alla olika sorters myntor går att använda, men allra bäst (tycker jag) blir chokladmyntan. En stark mintsmak som aldrig blir besk. Tipset är att använda lite socker och istället låta mintsmaken dominera, vilket kräver att du fryser saften för lång hållbarhet.

Chokladmynta är utmärkt till att göra egen myntasaft.
Skogen av mynta är utmärkt till egen saft med mintkaraktär.

Plocka en rejäl knippe med mynta i örtagården. Hellre för mycket än för lite. Jag brukar måtta med mina öppna händer, tumme mot tumme och pekfinger mot pekfinger. Då får du en rejäl knippe med mynta som räcker till en sats på 1,5 liter vätska. Packa gärna ganska hårt.

Du behöver:

  • En knippe mynta, hellre för mycket än för lite
  • 1,5 liter vatten
  • 500 gram socker (det är ungefär en tredjedel av ett klassiskt saftrecept)
  • 2 -3 citroner
  • 1 msk citronsyra (för hållbarhet – kan uteslutas).

Så gör du:Koka upp vattnet och rör ner sockret. Rör tills allt socker löst upp sig. Häll i citronsyra om du använder det. Lägg myntan i en rostfri hink eller bytta och mixa skivad citron med myntablad. Riktigt grova stjälkar kan du plocka bort, men det gör inget om små myntastjälkar kommer med. Häll över det varma vattnet och låt svalna. Sätt in i kylskåp och sila i en saftsil efter minst tre dygn. Rör gärna i saftblandningen dagligen. Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara i frysen eller drick direkt.

Häll upp saften på väl rengjorda glasflaskor och frys in. Lite socker kräver frysförvaring.

En utmärkt dryck som tillsammans med is och lite extra citron blir en fantastisk kylande dryck under varma sommardagar. Gott och hydrerade på en och samma gång.

 

 

 

 

 

 

Nachos över öppen eld
Fritera fläder och libbsticka