Så gör du egen pesto på boklöv

30 april, 2019
Kategori:

Glöm klassisk italiensk pesto och satsa istället på en god svensk pesto med smak av skogens grönska. Byt ut pinjenötterna mot hasselnötter, basilika mot boklöv (eller björklöv), parmesanost mot västerbottenost och krydda med salt, peppar, vitlök och en god oliv- eller rapsolja. Grymma smaker direkt ur skogens smaskiga skafferi.

Bokskogens skira grönska. Man kan också använda björklöv eller nässlor

Så här års är det fantastiskt att kunna traska ut i skogen och plocka ljuvlig grönska som man äter direkt. Boklöv är en sak, men också maskrosknoppar, kirskål, löktrav och kajplök. För att nämna några. Min absoluta favorit är en god svensk pesto på boklöv.

Plocka färska boklöv i mängder. Tänk på att inte länsa en enda gren utan plocka blad på sly och undervegetation. Tänk på att fråga markägaren om lov.

Du behöver:

½ liter lätt packade boklöv

2-3 vitlöksklyftor

50-100 gram västerbottenost

½ dl hasselnötter

1-1,5 dl raps- eller olivolja

Salt och peppar.

Mixa ingredienserna med en stavmixer eller i en mixer. Smaka av med salt och peppar.
Grymma smaker direkt ur skogens skafferi.

Så gör du: Rensa boklöven och lägg ner löven i en mixer (det funkar också utmärkt med en stavmixer), skalade vitlöksklyftor, västerbottenost, hasselnötter och kryddor. Mixa tills alla ingredienser blandats väl med varandra. Man kan eventuellt behöva tillsätta mer olja för att få en väl sammansatt pesto. Vissa uppskattar en grov pesto medan andra föredrar en fin.

Servera med nykokt pasta al dente eller toppa på en hemgjord pizza.

 

 

I Tage Andersens magiska värld
Samla regnvatten i allt som håller tätt