Så gör du egen sill av aubergine

18 december, 2019
Kategori:

I takt med att allt fler människor väljer att äta vegetariskt eller veganskt på julen kan det vara smart att ersätta sillen med aubergine. Förbered gärna äggplantan redan dagen innan och låt den vila kallt i kylskåpet över natten. Ett utmärkt sätt att njuta av samma smaker fast i en annan textur. Tänk dock på att köpa ekologisk aubergine.

Köp ekologisk aubergine och ersätt sillen med äggplanta.

Rådet från Livsmedelsverket är att äta mycket fisk men samtidigt undvika fiskar med dioxiner och PCB, i synnerhet för fertila kvinnor och barn. Just sill (eller strömming som fisken heter norr om Kalmarsund) är direkt olämplig att äta mer än ett par gånger om året då Östersjösillen och Strömmingen från Östersjön och Bottenviken innehåller höga halter av både dioxin och PCB. Alltså bör man inte använda sill eller strömming fångad i Östersjön för att göra egen sill till julbordet.

Tänk dock på att den mesta sillen som säljs i butik är fångad i norra Ishavet eller på Västkusten där nivåerna är lägre.

Ett bra alternativ är att göra egen sill på aubergine.

Välsmakande auberginesill på julbordet.

Auberginesill

Istället för klassisk löksill kan man ersätta sillen med aubergine. 4 portioner

Basen till alla auberginesill är förvälld aubergine:

Så gör du: Skala och tärna en aubergine och förväll i 4-8 minuter (beroende på önskad konsistens) Tänk på att en alltför mjuk aubergine lätt löses upp i såsen. 

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

4 lagerblad

10 kryddpepparkorn

½ dl skivad morot

½ dl hackad purjolök

2 – 3 dl förvälld aubergine

Koka upp alla ingredienser (utom lök och morot) och låt avkoket svalna. Lägg den förvällda auberginen i en burk och varva med lök och morot. Fyll upp med ättikslösningen. Låt dra i några dagar innan servering. Servera kallt.

Auberginesill i senapsås.

Auberginesill i senapssås, 4 portioner

Basen till alla auberginesill är förvälld aubergine.

Så gör du: Skala och tärna en aubergine och förväll i 4-8 minuter (beroende på önskad konsistens) Tänk på att en alltför mjuk aubergine lätt löses upp i såsen. 

1 dl senap

1 dl skånsk senap (för lite styrka)

1,5 dl socker

2 tsk vitvinsvinäger

1 dl rapsolja

1 dl hackad dill

1 dl hackad purjolök

2 – 3 dl förvälld aubergine

Blanda socker, senap och vinäger i en skål och ös därefter i oljan samtidigt som du rör om. Blanda i dill, purjolök och förvälld aubergine. Blanda runt väl och ös över på en burk med lock. Låt dra i några dagar innan servering. Servera kallt.

Det gröna julbordet
Ge bort en upplevelse i julklapp