Så gör du eget fnöske

29 augusti, 2019
Kategori:

Att kunna göra eld på ett primitivt sätt ger dig ovärderlig kunskap att lyckas också när förutsättningarna inte alltid är de bästa. För att lyckas med flinta och eldstål bör du använda fnöske, som du tillverkar själv av helt vanlig fnöskticka. Så här gör du.

Fnösktickan består av ett tunt sämskskinnsliknande sammetsmaterial mellan det hårda ytterskalet och rörcellerna.

Fnöskticka är en svamp som växer på död eller döende björkar. Till skillnad från Björktickan som fungerar dåligt för fnösketillverkning är Fnösktickan flerårig och växer med en platt sida ner mot marken med ett sluttande, gråaktigt hårt skal som växer som i årsringar. När du väl skördat fnösktickan från björkstammen (den kan också växa på bok) bör du ta hand om den omgående eftersom svampen torkar snabbt och blir smått omöjlig att hantera i torrt tillstånd.

Tälj av det översta grå skiktet alternativt hugg bort rörporerna med en yxa. Den största delen av tickan består av porer som fungerar dåligt att tända. Fnösket är det tunna skiktet mellan det hårda ytterskalet och de tjocka rörcellerna. Använd helst en kniv och skär bort så tunna skivor som möjligt av fnöskmaterialet. Det går också bra att ta lite större bitar som sedan bankas ut mellan två stenar, eller med en träklubba.

Skär tunna skivor av svampen efter det att du skurit bort det hårda skalet.
Förbered ett asklut redan innan du plockar tickorna.

Lägg fnöskeskivorna i asklut

För att kunna använda fnösket behöver du lägga svampen i asklut. Blanda 1 del lövträaska och 2 delar vatten och låt stå i ett par dygn. Om du kokar upp avkoket går det något snabbare. Sila bort askan och lägg ner fnöskeämnena i lutavkoket. Låt ligga över natten eller ännu hellre i ett par dagar. Ta upp fnöskematerialet ur lutvattnet och banka tunt mellan två stenar. Låt fnösket torka och gör det sedan mjukt genom att gnida det mellan tumme och pekfinger. Nu är fnösket redo att användas. Lycka till!

Sila bort askan med hjälp av ett tunt tygstycke, exempelvis en t-shirt.
Låt materialet ligga i asklutet i 12-48 timmar.
Och banka sedan ut till tunna sjok mellan två stenar eller med en träklubba.
Att göra eld med flinta och eldstål är utmanande. Men roligt när du väl lyckas.

Ps. Tänk på att fråga markägaren om lov innan du går ut i skogen för att plocka fnösktickor. 

Squash stroganoff
Maxa gurkskörden