Så gör du eget lindblomste

13 juli, 2022

Mitt i sommaren då linden står i pampig blom är det bäst tid att plocka blommor till lindblomste. Torka dem på ett vanligt insektsnät i rumstemperatur (ej i direkt solsken).Förvara sedan de torkade blommorna i en mörk burk och njut av sommarens smaker året om. Vill du ha mer smak i teet kan du addera torkade skivor av jordgubbar eller hallon.

Fräscha somriga lindblommor passar utmärkt i te.

Det är relativt enkelt att plocka lindblommor också från hyfsat stora träd då grenarna ofta växer ända ner mot marken. Når du inte blommorna så får du ta med dig en liten trappstege.

Det är relativt enkelt att nå lindblommorna från marken.

Plocka bara så mycket blommor som du behöver och sprid gärna ut jakten från flera olika grenar. Inte minst för att det ser trevligare ut.

Sprid ut blommorna på ett vanligt insektsnät. Man kan spänna upp nätet på ramar och torka mycket blommor i en ställning.

Det finns tre olika varianter av lind i Sverige. Den klassiska skogslinden Tilia cordata och den betydligt mer sällsynta bohuslinden Tilia platyphyllos. Och så hybriden parklind Tilia x europaea vilket är en förädlad variant av skogslind och bohuslind som troligen kommer från Holland. Alla tre varianterna går att använda till lindblomste. Tänk på att nya färska blommor har en lenare smak än gamla. Man kan också kombinera lindblomste med torkade fläderblommor och frukt som du torkat i en svamptork. Det går givetvis också att göra te på färska blommor. Testa tillsammans med ingefära och/eller mynta.

Lindblomste sägs vara lugnande och bra för hälsan. Hur är oklart. Dock smakar teet gott.

 

 

 

 

 

Vatten till fjärilar, fåglar och insekter
Så snickrar du en enkel skogspall