Så gör du eget ströbröd

23 oktober, 2022

Att använda brödskalkar och torra skivor av gammalt bröd är ett utmärkt sätt att minska matsvinnet. Ströbrödet från klassiska limpor blir vanligtvis bäst om det rostas i ugnen medan surdegsbröd som torkar naturligt kan malas som det är.

Gamla torra brödändar är utmärkta att använda till att göra eget ströbröd.

Ett bra tips för att slippa alltför hårda skalkar är att skiva upp brödet innan det blir snustorrt. På så sätt är det enklare att hantera brödet samtidigt som det är lättare att mala sönder det i mixern. Dessutom torkar tunnare brödbitar lättare än tjocka vilket minskar risken för att brödet ska mögla. Använd aldrig bröd som möglat.

Hemgjort ströbröd av torkat surdegsbröd.

Så gör du:

  • Skär brödbitarna i mindre bitar som är lättare att få ner i matberedskaren eller mixern. Fyll upp behållaren i mixern till hälften och pulverisera brödet till mjöl.
Lägg brödbitarna i mixern och kör på hög effekt till bitarna malts till lagom grovt ströbröd.
  • Om du använder färskare bröd, alltså bröd som inte är helt torrt är det bäst att rosta det i ugnen efteråt för att undvika att ströbrödet möglar. Lägg ut ströbrödet på en plåt, gärna på bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen på mellan 150-175°C. Hur länge beror på hur effektiv ugnen är och hur tjockt lager med ströbröd du lagt på plåten. Räkna med mellan 10-30 minuter i ugnen. Rör om då och då för att undvika att brödet bränns. Ett bra sätt för att spara energi är att rosta ströbrödet på eftervärme när du använt ugnen till annat. 
Hur grovkornigt ströbrödet ska vara är en smaksak.
  • Låt svalna och häll upp på väl rengjorda burkar.
  • Förvara mörkt och svalt och använd helst inom några veckors tid.
  • Hemgjort ströbröd är utmärkt att använda till bönbullar, köttbullar eller till panering.

 

Så rengör du glaset i eldstaden
Presteles trädgårdskafé