Så gör du egna tändkottar

27 december, 2017

Helt vanliga tallkottar doppade i stearin är en utmärkt grund för att få fjutt på brasan. Det enda som behövs är torra tallkottar, stearinstumpar och ett par grytor som du inte är särskilt rädd om. Tändkottar är dessutom ett utmärkt pyssel att göra tillsammans med barnen.

Sparade ljusstumpar går utmärkt att smälta för att tillverka egna tändkottar.
Sparade ljusstumpar går utmärkt att smälta för att tillverka egna tändkottar.

Med hela skogen full av kottar är det enkelt att plocka en hel påse med kottar på bara några minuter. I synnerhet om man är flera och får hjälp av flinka barnhänder. Tallkottar är bäst, men även grankottar funkar hjälpligt. Eftersom grankottarna är avlånga och inte alls lika spretiga i torkat tillstånd (som kusinerna från tallen) är det bättre att satsa på snygga tallkottar som inte massakrerats av ekorrar eller gnagare.

Smält ljusstumparna i ett vattenbad på mellanvärme på spisen.
Smält ljusstumparna i ett vattenbad på mellanvärme på spisen.

Planen är nämligen att hålla tändkotten upp och ner, tända de översta ”spröten” med en tändare eller tändsticka och se hur elden sprider sig i kottens innandöme. Så fort kotten brinner tillräckligt mycket – var försiktig så att du inte bränner dig på fingertopparna – lägger du in den i tändmaterialet (fortfarande upp och ner – så att elden kan sprida sig i kottens flikar) och ser hur elden tar fart helt utan tidningspapper. Det är viktigt att man förbereder tändmaterialet noggrant innan man lägger in den brinnande kotten i brasan. Tack vare stearinet brinner kotten länge (och glöder i flera minuter), men utan tändmaterial är det svårt att få fyr på stora vedträd utan mindre tändmaterial (späntstickor/näver).

Du behöver: Tallkottar, ljusstumpar, två grytor till vattenbad, kökspincett eller blomsterpinne. Torka kottarna luftigt på ett nät (gärna vid sidan om en eldstad) eller i en svamptork.

 Så gör du:

  • Samla ihop ordentligt med kottar (gärna ett hundratal på en och samma gång). Var noga med att välja hela kottar som inte skadats av gnagare eller fåglar.
  • Torka kottarna luftigt (gärna utspridda på ett nät). Ett enklare – och snabbare sätt – är att torka kottarna i svamptorken. Då tar det bara knappt ett dygn att få färdiga kottar.
Enklast är att torka kottarna i en helt vanlig svamptork.
Enklast är att torka kottarna i en helt vanlig svamptork.
  • Klipp bort brända delar av veken för att slippa missfärgat stearin. Det spelar ingen roll för funktionen, men det är trist om stearinet får en bränd och svart touch.
Klipp bort brända delar av veken för att slippa ett missfärgat stearin.
  • Smält stearin i ett vattenbad på medelvärme på spisen. Tänk på att använda grytor du inte är rädd om då det är mycket svårt att få dem rena från stearin. (Hemma hos oss använder vi samma grytor som vi använder när vi smälter vax till den hemgjorda osten).
  • Efterhand som stearinet smälter plockar du bort gamla vekar med hjälp av en kökspincett eller blomsterpinne. Var försiktig så att du inte bränner dig.
Plocka upp gamla vekar allt eftersom stearinet smälter.
Plocka upp gamla vekar allt eftersom stearinet smälter.
  • När allt stearin smält doppar du ner kottarna i stearinet. Om det inte är tillräckligt djupt kan du lägga ner några kottar åt gången och röra runt så att kottarna impregneras ordentligt med stearin.
Doppa eller rör runt kottarna i det smälta stearinet.
Doppa eller rör runt kottarna i det smälta stearinet.
  • Lyft upp kottarna – en åt gången – och låt dom droppa av över grytan innan du lägger kottarna på ett tidningspapper för att torka. Redan efter fem minuter är de klara att använda.
Låt kottarna torka på ett tidningspapper.
Låt kottarna torka på ett tidningspapper.

Förvara kottarna luftigt, allra helst i en papperspåse vid sidan om eldstaden. Då är det enkelt att tända brasan i kakelugnen och plocka med ett par kottar ut i skogen då fort det är dags för en skogsutflykt.

Bondens Skafferi till VM
Eld, mat och vatten gör dig stark i en krissituation