Så hittar du trattkantareller

7 oktober, 2019
Kategori:

Så här års är skogen smockfull med trattkantareller. Men inte överallt. Det gäller att veta var man ska leta och hur trattkantareller ser ut. När du väl lärt dig hitta dem kommer du att se trattkantareller överallt. Som exempelvis när jag insåg att trattisar växer även i bokskog.

Trattkantareller växer i massor och är lätta att hitta i hela södra Sverige.

Oktober är en utmärkt månad för att plocka svamp, de flesta soppar är visserligen redan över, men fortfarande kan man hitta svamp i mängder som förgyller vilken svamputflykt som helst. Trattkantareller växer lite överallt även om de föredrar mossiga och risiga marker i barrskog eller mager lövskog – jo det var just där jag insåg att man hittar trattkantareller i massor (bokskog) – om man bara sätter sig på huk och letar i den bruna mattan av boklöv.

Man kan hitta mängder med trattkantareller även i bokskog och annan lövskog.

Trattkantareller är allmänna i hela södra Sverige och en bra bit upp längs Norrlandskusten. Däremot är den mer sällsynt i landets norra inland. Ett bra tips för att hitta trattkantarell i lövskog, i synnerhet bokskog,  är att lära sig hur den lila Ametistskivlingen ser ut eftersom de ofta växer tillsammans. En lila svamp är nämligen mycket lättare att hitta i det bruna havet och löv och när du väl hittat Ametistskivlingen hittar du snart Trattkantareller i löven.

Trattisar växer ofta tillsammans med den blåvioletta Ametistskivlingen i lövskog, särskilt i bokskog.

Trattkantarellen är lätt att plocka och svår att förväxla. Men plocka alltid svamp för svamp och rafsa aldrig ihop tjocka bestånd av trattisar då den giftiga Toppig giftspindling ibland växer tillsammans med trattkantareller. Hatten på trattkantarellen är tunt köttig med en ovansida som är gulbrun, ljusbrun eller brunsvart. Undersidans åsar är smala, något ljusare i gult eller grått som löper ända ner på foten. Foten är ihålig och skiftar i gult och brungult.

Plocka alltid svamp för svamp för att undvika förväxling. Trattkantareller är svåra att förväxla, men om man rafsar ihop svampen kan man ha otur att få med någon svamp som man inte vill ha.

Så känner du igen Ametistskivling

Hatten är lågt välvd som i fuktigt tillstånd blir vackert blåviolett, men som i torrt tillstånd avtar i färgintensitet. Är du osäker kan du alltid fukta hatten med vatten då svampen återfår sin lila färg så fort den blir blöt. Mycket fint fjällig med tjocka, glesa blåvioletta skivor med ett vitt sporpulver. Foten är lång och tunn, fint sidentrådig i samma färg som hatten.

Ametistskivlingen har tjocka, glesa blåvioletta skivor.

Lycka till i skogen.

/ Niklas

 

 

 

 

Samla nässelfrön till vintern
Så gör du egen halloumiost