Så lyckas du med elden

2 januari, 2018

Att göra upp en eld är enkelt om man har tillgång till tidningspapper och torr ved. Men hur gör man när veden är blöt och du saknar tidningspapper? Här får du tips om tre sätt att börja eld som garanterat sätter fart på brasan. Allra bäst är om du packar en liten eldpåse (med tändstickor skyddade från väta, eldstål, näver/fnöske, en pennvässare och ett par tamponger) och tar med ut i skogen. Även ett par ljusstumpar funkar utmärkt för att ge tillräckligt med värme så att elden sprider sig naturligt.

Med rätt utrustning är det lättare att lyckas med elden.

Att göra upp eld kräver både erfarenhet och torrt bränne oavsett om du gör upp en eld ute i skogen eller i en kakelugn inomhus. Bortsett från torra kvistar (med något tunt/torrt som start) krävs också vindskydd, syre, värme och ved i olika storlekar för att lyckas med brasan.

Regel nummer ett:

Tänd aldrig brasan förrän du samlat ihop tillräckligt mycket bränne för att elda i åtminstone 5-10 minuter. Annars är risken stor att brasan falnar medan du letar efter mer ved. Tänk på att det behövs ved och torra pinnar i olika storlekar för att mata elden med brännbart material i precis rätt storlek efterhand som lågorna ökar i storlek. Börja med näver, spån och späntade stickor och fortsätt sedan med pinnar och kluvna vedbitar. Först när det blivit tillräckligt varmt i brasans mitt (då glödbädden ger tillräckligt mycket värme) kan du lägga på okluvna vedbitar och hela stockar.

Tips: Ett bra tips är att bryta av torra döda kvistar (knaster) längst ner på större granar och använda det som bränsle.

Näver är en bra grund för att lyckas med brasan.
Näver är en bra grund för att lyckas med brasan.

Tampong – en torr eldstart i portionsförpackning

Helt vanliga tamponger i plastförpackning är utmärkt eldstartare som dessutom förblir torra även när allt annat är blött i packningen (tack vare det skyddande plasthöljet). Skala bort plasten och ”rugga” upp tampongen så mycket som möjligt innan du lägger den i ett ”fågelbo” av knaster (torra grankvistar), näver eller späntade stickor. Den torra tampongen tänder lätt med både tändstickor, elddon och stål och flinta.

En "uppruggad" tampong tänder lätt och ger en bra grund åt elden.
En ”uppruggad” tampong tänder lätt och ger en bra grund åt elden.

Fnöske – sammetslen eldstart som måste beredas

Fnöske gör man av svampen Fnösketicka som växer på döda björkar eller bok. Skär bort den hårda ytan och använd framförallt tickans topp. Färska svampar kan beredas direkt, men äldre exemplar (som är hårda rakt igenom) måste blötläggas för att man ska kunna skära i den hårda svampen. Tänk på att skära bort mycelkärnan och svampens sporer innan du skär 2-4 mm tjocka skivor av svampen. Blanda sedan asklut (1 del björkaska och 1 del vatten) och koka fnöskeskivorna i 2-3 timmar i asklutet. Har du inte tillgång till en eld kan du låta fnöskebitarna dra i kallt vatten över natten, gärna ända upp till ett dygn. Ta upp fnöskebitarna ur vattnet och banka dem mjuka mot en sten eller mellan två träbitar (jag tycker att träbitar ger bäst resultat). Låt torka i solen eller vid sidan om en eldstad.

Fnöske tillverkas av frönsketickan som växer på döda björkar och bok.
Fnöske tillverkas av frönsketickan som växer på döda björkar och bok.

Vässa fram träflis med hjälp av en pennvässare

En helt vanlig pennvässare är ett utmärkt sätt för att vässa fram torrt och lättantändligt spån som tillsammans med en eldboll (av tunn bark, näver eller gräs) ger bra förutsättningar för att lyckas med elden. Skaffa gärna en pennvässare där du kan vässa både smala och lite tjockare pennor. På så sätt passar pennvässaren åt fler grenar och du slipper leta efter en gren med optimal storlek. Grenar av björk brinner mycket bra, men även gran och andra träd funkar bra.

Med hjälp av en pennvässare kan du "vässa fram" träspån som går utmärkt att tända med.
Med hjälp av en pennvässare kan du ”vässa fram” träspån som går utmärkt att tända med.

Lycka till!

/ Niklas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laga mat över öppen eld
Bondens Skafferi till VM