Så rengör du glaset i eldstaden

6 november, 2022
Kategori:

Att göra upp eld och njuta av värmen från eldstaden är en uppskattad vintersyssla för den som har en egen kamin eller kakelugn. Men förr eller senare sotar glaset igen och man kan inte längre njuta av eldens dansande lågor. Så hör gör du för att rengöra glaset effektivt.

Ett sotigt glas på eldstaden gör det svårt att kunna njuta av lågornas dansande sken.

Även om det finns en uppsjö av olika preparat som sägs kunna rengöra luckan allra bäst så är faktiskt den enklaste lösningen gratis. Det enda du behöver är tidningspapper och vatten.

Så gör du:

Vänta till kaminen är kall för att sotet ska lösas lätt från glasrutan. När spisen är kall ryker det heller inte in och du slipper att bränna dig.

Vänta tills kaminen är kall innan du ger dig på sotet.

Riv ur några sidor ur en vanlig dagstidning och blöt sidorna under rinnande vatten.

Blöt några sidor ur en dagstidning och rulla ihop sidorna till blöta bollar.

Krama ur vattnet och separera sidorna från varandra. Rulla ihop varje sida till en boll och tvätta metodiskt glaset på eldstaden med blött tidningspapper. Byt papper ofta (det brukar behövas en handfull sidor varje gång) och tvätta rent med nytt blött tidningspapper.

Krama ur vattnet och tvätta metodiskt rutan med blött tidningspapper.

Efter ett par tvättningar kommer glaset att vara lika skinande rent som när eldstaden var ny.

Efter tvätten är luckan snudd på lika ren som när spisen var ny.

Tips: Om sotet inte löser sig på spisluckan kan man eventuellt doppa det blöta tidningspappret i aska från eldstaden och tvätta rent glaset på luckan med aska och vatten.

PW klyven en stabil vedklyv att lita på
Så gör du eget ströbröd