Så rullar du ihop ett spännband

1 november, 2020
Kategori:

Att hålla ordning på spännband och lastsäkringsutrustning kan vara knivigt oavsett om du förvarar dem på en hylla i garaget eller i bilen. Lär dig att rulla ihop spännbanden som en snäcka så slipper du trasslet i bilen och arbetet med att hitta rätt spännhandtag till respektive band.

Trassliga spännband är en mardröm när man vill spänna fast något snabbt.

Så länge du bara har en enda variant av spännband spelar det ingen roll om rätt spännare hamnar i rätt spännband. Då är det bara att kombinera delarna du får tag på, men om du har olika fabrikat i olika storlekar kan det vara ett elände att trassla ut ett gäng spännband som ligger huller om buller i en låda. Lär dig rulla ihop dem rätt så slipper du allt extraarbete.

1). Mata fram spännhandtaget så att spåret (där bandet träs genom spännaren) syns ovanifrån. Vik ihop spännbandshandtaget, fortfarande med den öppna delen av spåret uppåt. Vanligtvis är då kroken som sitter fast i handtaget vänd neråt.

Vik ihop handtaget så att spåret (där bandet ska träs igenom) syns rakt uppåt.
Så här ska spännhandtaget se ut med kroken vänd neråt.

2). Trä igenom spännbandet genom handtaget, uppifrån och ner och dra igenom hela spännbandet så bara omkring 30 cm kvarstår. Det är viktigt att kroken är åt samma håll som kroken på handtaget, alltså neråt.

För igenom bandet genom spännaren, uppifrån och ner.
Dra igenom hela bandet, men lämna 20-30 cm beroende på hur stort spännbandet är.

3). Följ spännbandet ända ut i änden och rulla ihop den utifrån och in, med spännbandsdelen längst ner mot marken och själva rullen uppåt. Rulla ihop spännbandet ända in till spärrhandtaget.

Följ spännbandet ut i änden och rulla ihop det in mot spännaren.

4). Vänd spännhandtaget upp och ner och lägg upp rullen med spännband på ryggen av spännaren likt en snäcka.

Vänd handtaget upp och ner och placera rullen på toppen som huset på en snäcka.

5). Vik bak spännbandsdelen som sitter fast i spännhandtaget och vik in kroken mot bandets bas.

Vik över den korta delen (som sitter fast i spännhandtaget) över rullen och vik in kroken.

6). Ta tag i resterande del av spännbandet (den del som rullen sitter på) och vik över hela rullens omkrets. Tänk att du backar bandet över snäckan – alltså en snigel med huset på ryggen – och spänner ihop spännbandet tajt genom att pressa ihop det och fästa kroken i handtagets yttre spännhandtag. Går det inte får du göra änden längre (genom att rulla ut lite av rullen) och blir det för löst får du spänna ihop ytterligare en bit av rullen.

Rulla över den andra änden över hela rullen och spänn fast genom att haka i kroken i handtagets yttre kant.

7). Nu sitter spännbandet hårt och du kan förvara det som du vill alltid med rätt delar på rätt plats. Givetvis går det att vika både små och stora spännband på det här sättet. På riktigt långa spännband av större dimensioner kan dock rullen bli så hög att det blir ostabilt.

När du väl lärt dig hur hårt spännbandet ska spännas sitter de fast ordentligt och kan förvaras snyggt och prydligt.

8). Smartast med att förvara spännband som i en snäcka är att du inte behöver trasslet när du ska använda rullen. Haka bara av kroken från handtaget och fäst handtagets krok i den ena delen av godset du ska spänna samman och dra ut andra änden och fäst i den andra delen. Sedan är det bara att spänna handtaget som vanligt. Det låter absolut krångligare än vad det är. Prova själv!

 

  

Så maler du eget mjöl
Rosta egna pumpakärnor