Så sätter du lök med sättlök

24 maj, 2021

Att odla egen lök är ett enkelt sätt att kunna skörda mat i trädgården som behövs i stort sett dagligdags. Dessutom finns det sällan svensk lök i butik framåt sensommaren då handeln istället svämmar över av lök från Nya Zeeland då den svenska löken istället ligger på tork trots att det går utmärkt att äta färsk lök.  

Det finns både gul, silver och röd lök som sättlök.

Det är betydligt lättare att lyckas med lökodlingen om du köper färdig sättlök i butik. Välj allra helst värmebehandlad sättlök om du sätter löken tidigt, då minskar nämligen risken för att löken ska gå i blom om den utsätts för en köldknäpp (lökens överlevnadsförmåga).

Ju senare på våren som du sätter löken ju mer rötter har den fått i påsen.

Lök trivs i varm mullrik jord och älskar vatten, så det gäller att du har möjlighet att vattna för att få en stor fin skörd som håller dig självförsörjande på gul och röd lök, åtminstone i säsong.

Om du enbart odlar lök i en pallkrage kan man med fördel sätta löken riktigt tätt och skörda under hela säsongen.

Det finns två varianter för att sätta lök, antingen traditionellt med 7-10 cm mellanrum, 20 – 25 cm mellan raderna på 3-4 cm djup (toppen av sättlöken ska sticka upp ur jorden) eller så sätter du enormt mycket lök på liten yta och skördar efter hand som löken växer till sig. På så sätt kan du både skörda stora klassiska lökar framåt höstkanten och skörda färsk lök, små och mellanstora under hela sommaren.

Sätt sättlöken i rader, 7-10 cm mellan lökarna och 20-25 cm mellan raderna. Det är viktigt att lökens topp sticker upp ur marken.
Raka rader med gul lök.
Vattna sedan ordentligt och vänta på en rik skörd.

Lägg gärna gräsklipp mellan raderna när löken etablerat sig, några centimeter i taget ett par tre gånger under odlingssäsongen vilket både näringsberikar marken och skyddar mot torka. Glöm inte att vattna.

 

 

Ta med glass ut i skogen i en mattermos
Förvara nyskördad sparris i vatten i kylskåpet