Så skalar du ingefära

7 september, 2022
Kategori:

Att använda ingefära i köket är ett enkelt sätt att öka stinget och samtidigt tillföra en touch av Asien i både matlagning och kylda och varma drycker. Skalet på ingefärsknölarna går visserligen att äta, men det kan både vara segt och smutsigt vilket gör att man oftast vill skala dem. Undvik kniven och använd istället en helt vanlig tesked.

Även hemodlad ingefära kan behöva skalas för att få bort all smuts i skalet. Annars är skalet mjukt och ätbart på nyligen skördade knölar.

Att skala ingefärsknölar med en tesked är både enkelt och tidseffektivt, betydligt lättare än att skala ingefäran med en kniv. Dessutom slipper du risken att skära dig. Lägg ingefärsbiten mot ett bord eller en skärbräda och skrapa bort skalet med en tesked. Det spelar ingen roll åt vilket håll du drar skeden, mot dig eller från dig, då den mekaniska rörelsen är lika effektiv åt båda håll. Skär bort de delar av ingefäran som är torr eller som skrumpnat ihop av ålder.

Lägg ingefärsknölen mot bordet och dra skeden längs knölen.
Skeden drar bara bort ett tunt lager skal till skillnad mot kniven som gräver djupt in i knölarna.
I Asien odlas ingefära på stora fält i det böljande landskapet. Kanske dags att börja odla mer ingefära i Sverige. Särskilt ekologisk.

Så här odlar du egen ingefära i Sverige.

Dags att byta vatten i krisskafferiet
Så gör du egen ajvar relish