Så skapar du en äng av scillor

21 april, 2021
Kategori:

Våren är på ingång och då får havet av scillor i parker och grönområden oss att längta efter härlig tid i trädgården. Ett bra sätt för att lägga grunden till en egen scillaäng är att plantera lökar eller fröså dessa från frön. Scillor är lätta att så, men det tar lång tid att få fram färdiga lökar.

En liten skogsdunge får vanligtvis lökarna att trivas.

Vem blir inte avundsjuk av skogens mattor av vårlök eller skogstomternas hav av scillor under skuggande träd som precis innan löven spricker ut bildar blå mattor undertill?

Scillasläktet är varierande och består av en rad olika varianter, exempelvis rysk blåstjärna, vårstjärna, persisk blåstjärna, vitögd blåstjärna, Lochs vårstjärna och dalmatisk blåstjärna. Dessutom finns det en rad olika sorter som skiftar i både rosa och vitt.

Scilla trivs i parker och i närheten, gärna under buskar och träd.

I vilt tillstånd – också i gräsmattan – sprider sig scillasläktet med hjälp av sidolökar och frön. Fröna tar ganska lång tid på sig för att etablera sig till en färdig lök och den som planerar att skörda egna frön bör räkna med mellan 2-3 år innan tillräckligt stora lökar kan grävas upp från såplatsen och flyttas dit man vill att scillorna ska sprida sig.

Scilla forbesii med sina vita ögon och tätt sittandes, korta ståndare.

Enklast är givetvis att köpa färdiga lökar, eller gräva upp en antal hos en vän och låta scillorna sprida sig på egen hand, med frön och sidolökar just så som de gör naturligt. Det är viktigt att avvakta med att klippa gräsmattan där scillorna växer för att låta lökarna samla kraft innan de vissnar ner.

Vårstjärna ”Scilla forbesii” blommar i blått och vitt tidigt på vårkanten.

Scilla trivs i mullrik fuktig jord men avskyr stillastående vatten. Ett bra sätt för att skapa rätt förutsättningar i trädgården är att låta höstlöven ligga kvar och köra sönder dessa med gräsklipparen. På så sätt ökas mullhalten i jorden vilket vårlökarna uppskattar. Första livstecknet på nya frön som grott är grästunna strån som försiktigt sticker upp ur jorden först året efter och ett par tre år senare har fröet utvecklats till en egen lök som etablerat sig på egen hand.

Vårlökarna trivs i mullrik väldränerad jord.

 

Kan man bygga odlingslådor av impregnerat virke?
Så får du bort hårt sittande kalk i duschmunstycket