Så skyddar du dig från storm och starka vindar

18 januari, 2023
Kategori:

I samband med hårda vindar och orange och röda vädervarningar är det smart att agera proaktivt för att förebygga skador. Ta in eller fäst sådant som kan blåsa bort, exempelvis studsmattor, utemöbler eller presenningar och stormsäkra fastigheten ordentligt.

När det blåser som mest ska man helst hålla sig inomhus.

Det är inte ovanligt att det blåser i samband med väderomslag, särskilt mellan oktober och mars månad då det blåser som mest intensivt. Ändå går det inte att bevisa att vindarna verkligen ökat i styrka eller omfattning under de senaste åren trots att många människor vittnar om att det tycks blåsa allt mer.

Det gamla huset föll som ett korthus i vinden.

Förbered fastigheten på en annalkande storm

Bästa sättet för att undvika vindskador är att alltid underhålla byggnader och se till att snabbt laga sådant som kan bli ett problem om det blåser upp till storm. En presenning över ett läckande tak riskerar inte bara att blåsa bort utan kan också leda till omfattande vattenskador om presenningen blåser bort samtidigt som det regnar kraftigt. Glöm inte att se över hängrännor, stuprör, sotningsstegar och storstenshuvor som kanske inte sitter fast ordentligt. När du ändå är i farten kan det vara smart att rensa hängrännorna så att de kan ta emot ordentligt med nederbörd. Och rätta till lösa takpannor.

Åtgärda taket, lägg tillbaka takpannor som hamnar på sned och byt ut trasiga pannor mot nya.

Lämna aldrig ställningar eller stegar runt hus och byggnader längre än nödvändigt och säkra dessa när du väl använder dem. Sätt fast presenningar och plåtbitar över högen med ved och se över vindskivor, TV antenner och paraboler innan det börjar blåsa. Glöm heller inte att stänga portar, fönster och dörrar och låt vinden svepa över byggnaderna utan att få fäste i lösa föremål längs vägen. Ta även in markiser och olika sorters solskydd.

Ta helst ner ställningar och stegar om det varnas för starka vindar.

Fäst studsmattan

Har du glömt eller inte orkat plocka bort studsmattan kan det vara smart att fästa den med spännband och jordankare eller ännu hellre vända den upp och ner för att undvika att den blåser bort. Samma sak med poolen, taket över den samma eller partytältet i trädgården. Ju fler saker som kan blåsa bort desto större risk för skador. Se till att stävja upp plank, staket och grindar och ta in djuren innan det börjar blåsa.

Spänn fast studsmattan om myndigheterna varnar för starka vindar.

Hjälp eller ta hjälp av grannarna

Är du inte hemma kan det vara smart att ringa grannen och be honom eller henne att gå över till dig och stormsäkra fastigheten. Glöm inte bort grannar om kanske inte kan eller har förmåga att stormsäkra sin fastighet på egen hand. Erbjud din hjälp och se till att alla husägare på gatan eller i byn förbereder sig så gott det går. Och så viktigast av allt: gå inte ut när det blåser som mest intensivt eftersom du då riskerar att få omkringflygande saker i huvudet eller i värsta fall ett fallande träd över dig.

Håll dig inomhus när det blåser som mest för att undvika att få ett fallande träd över dig eller träffas av saker som blåser omkring i vinden.

 

Odlingshyllor i fönstret
Handla prissänkta mejerivaror och stoppa i frysen