Så skyddar du dig mot storm

9 februari, 2020
Kategori:

”Ett omfattande lågtryck närmar sig västerifrån och i samband med detta blir det riktigt blåsigt med stormbyar med början utmed Västkusten……”. Texten kommer från dagens varningstext från SMHI och ger oss skäl – och tid – att förbereda oss på en annalkande storm. Även om du inte är orolig för en ny Gudrun, Per eller Alfrida kan det vara smart att se över fastighetens stormskydd, säkra studsmattor, poolöverdrag och utemöbler.

Hårda stormbyar drabbar vanligtvis skogslänen hårt. Ett bra råd kan vara att se över hotande träd som riskerar att falla långt innan stormen är ett faktum.

Efter de senaste årens stormdrabbningar har de flesta svenskar egen erfarenhet av vad som händer när stormbyar och hårda vindar drar in över landet. I synnerhet den som äger egen skog eller bor på landsbygden där strömavbrott och andra samhällsfunktioner snabbt kan sättas ur spel. Vad det gäller samhällets funktionalitet kan det vara svårt att ingripa som privatperson, men när det istället handlar om din egen, familjens eller grannarnas säkerhet kan du göra ganska mycket för att minimera skadorna preventivt. Exempelvis att se över fastighetens lösa delar och stormsäkra sådant som kan flyga bort.

Plocka in studsmattor och andra lösa föremål från trädgården eller fäst studsmattor och odlingstunnlar med rejäla spännband för att minimera risken att de blåser bort. Är det omöjligt kan du istället vända studsmattan upp och ner och ta bort nätet vilket minskar vindfånget betydligt.
Om du bygger eller renoverar är det viktigt att fästa ställningen ordentligt. Ta ner allt som kan välta eller blåsa bort både för din egen och andras säkerhet.

Kommande regn

Tänk på att det vanligtvis regnar mycket när stormen drar in vilket innebär att det kan vara smart att se över hängrännor, tömma stuprörens lövsilar och rensa brunnar och avlopp från grus, löv och kvistar för att maximera vattenavrinningen och förhindra översvämning.

Rensa dagvattenbrunnar och galler för att maximera brunnens möjligheter att hantera mycket vatten.
En ren lövsil ger bättre flöde i stuprören.

Förbered dig på ett strömavbrott

Sedan handlar det om att tappa upp vatten på dunk, funktionstesta stormköket eller vedspisen, bära in ved, se över krisskafferiet, plocka fram pannlampor och ta in djuren. Glöm inte att stänga dörrar, portar och fönster noggrant och haspa sådant som lätt åker upp när vinden tar i. Finns det ingen hasp kan du istället sätta SJ-pallar som stöd eller blockera dörren med en stor sten.

Följ väderutvecklingen på www.smhi.se

Följ väderutvecklingen via nyheterna eller SMHI och se till att ha batterier hemma för att kunna lyssna på radio (Sveriges Radio P4) också vid ett strömavbrott. Glöm inte att kontakta dina grannar för att se om någon behöver hjälp eller kanske har missat vädervarningarna.

 

 

 

 

 

Bo bland vargar på varghotellet i Järvsö
Så får du Trangiaköket i nyskick