Så sortbestämmer du dina äpplen

21 september, 2022
Kategori:

En vanlig fråga bland nyblivna trädgårdsägare är hur man kan ta reda på vilka äpplen som växer i trädgården. En enkel lösning är att använda Äppelappen från Nordiska museet eller att jämföra bilder på vanliga äppelsorter online. Här får du förslag på sju höstäpplen som är vanliga i svenska trädgårdar.

På många mat- och trädgårdsmarknader kan man få hjälp att sortbestämma sina äpplen av en pomolog.

Visst är det härligt att kunna gå ut i trädgården och plocka egna äpplen? Ännu bättre blir det om man dessutom vet vilka sorter det är som växer i trädgården och hur man använder dem allra bäst. Här får du tips på sju vanliga höstäpplen som går att skörda på höstkanten.

Det som gör Äppelappen från Nordiska museet så användbar är att man själv kan sortbestämma sina äpplen, eller åtminstone bilda sig en uppfattning om vilka sorter det kan vara. I vissa fall kan det vara svårt att vara tvärsäker, medan det i andra fall är uppenbart.

Plocka ner 2-5 fina äpplen från trädet du ska artbestämma och lägg upp äpplena på bordet framför dig. Välj sedan ”Hitta sort” i Äppelappen och följ steg för steg där du väljer hur stora äpplena är, form (försök att hitta generella drag), färg och täckfärg (alltså äpplets nyans). När all data är inmatad i appen får du förslag på ett antal sorter som kan vara aktuella. I bästa fall bara en endaste sort och i andra fall ett par stycken eller flera sorter som det kan vara.

Alice är en trevlig sort som skördas från augusti månad. Sorten uppkom ur en kärnsådd från Ingrid Marie och har sålts på plantskolor sedan 60-talet. Namnet kommer ursprungligen från Alice Wallenberg som tillsammans med sin man, bankdirektör Knut Wallenberg, bidrog till finansieringen av Balsgårdsinstitutet. Frukten är medelstor, med en rundad form med svaga åsar. Fruktköttet är vitt saftigt med en uppskattad syrlighet. Skalet är fett med en ljusgul grundfärg och en varm och jämn röd täckfärg. Äts bäst färska. Klarar klimatzon 4.

Aroma är en klassisk äppelsort som uppskattas av många. Ursprungligen en korsning av Ingrid Marie och Filippa som togs fram på Alnarp och gav frukt redan på 1950-talet. Känns lättast igen på sin runda form, frukterna är medelstora eller stora med en gröngul till grön grundfärg som, särskilt på solsidan har en lysande röd täckfärg. Det finns också en helt röd variant – Amorosa – eller röd Aroma. Skalet är glänsande, lite torrt med ett medellångt skaft. Skördas från september och lagras ända fram till jul. Klimatzon 4.

Discovery är en av svenskarnas mest populära äppelsorter. Mognar redan i augusti månad och äts allra bäst direkt från trädet och sorten passar utmärkt i olika sallader. Frukten är liten eller medelstor med en plattrund form och rött skal. Smaken uppfattas av vissa som nötig med en fin syra och god arom. Fruktköttet är fast och välsmakande. Klarar klimatzon 3.

Filippa är en dansk äppelsort från Fyn som fått sitt namn av Filippa Johansen som redan på 1880-talet sådde några frön från ett okänt äppelträd. En av plantorna som Filippa drev upp räknas idag som moderplantan till sorten Filippa. Frukterna är medelstora, smått gulgröna avlånga äpplen med röda strimmor, särskilt på solsidan. Skalet är aningen fett med en glänsande yta. Skördas i slutet av september eller i början av oktober och äpplena kan användas både till att äta som de är och i matlagning. Klarar klimatzon tre (fyra).

Katja är en svensk äppelsort som togs fram på Balsgård redan på 40-talet då man korsade de båda engelska sorterna James Grive och Worcester Permain. I England kallas sorten Katy. Frukten är medelstor med en gröngul till gul grundfärg som på solsidan täcks av en varm röd färg. Skalet är glänsande med en fet ton när frukten är mogen. Skördas ganska tidigt på hösten och smakar som bäst fram till mitten av oktober. Klarar klimatzon tre.Tänk på att sorten mår bra av kartgallring så att färre frukter utvecklas snarare än många.

Snövit är en ganska liten sort som ursprungligen uppstod av en korsning mellan Stenbock och den tyska sorten Persikorött sommaräpple. Äpplet är medelstort eller större med en konisk form med tydliga åsar. Grundfärgen är gulvit med ljusröd täckfärg på solsidan. Skördas i september och smakar bäst i trädgården. Går att lagra i några veckor. Klarar klimatzon fem.

Ingrid Marie är en dansk äppelsort från Fyn som tros vara korsad av sorterna Cox Orange och Cox Pomona. Ett härdigt vinteräpple som skördas först i oktober och sedan kan lagras ända in i januari månad. Det finns även en mutation av Ingrid Marie som kallas för Karin Schneider. Frukterna är runda eller plattrunda i en gröngul grundfärg med en röd täckfärg. Smaken är sötsyrlig med en god fyllig arom. Klarar klimatzon tre.

 

 

 

 

 

Välj alltid svenskt i krisskafferiet
Tapetsera med olika tapeter