Så stöttar du upp hallonen

12 oktober, 2021
Kategori:

Ett bra stöd för hallonen ger bättre skörd och mindre risk för att grenar bryts av. Oavsett om du använder stöd av läkt eller föredrar en grov ståltråd så är det lättare att plocka hallon i välorganiserade odlingar. Så här gör du!

Det går utmärkt att bygga enkla stöd av takläkt för att få bättre ordning på hallonbuskarna. Tycker du att plantorna blir alltför långa och gängliga kan man toppa dem med en sekatör.

Fördelen med stöttade hallonbäddar är att grenarna inte lägger sig mot marken. Dessutom är det enklare att binda upp grova grenar och styra nya skott att växa åt det håll som du vill. Använd vanlig takläkt i dimensionerna 25 x 48 mm eller 22 x 45 mm vilket är två mått som är vanliga i bygghandeln.

Slå ner stolpar i hörnen och förbind stolparna med en ram av takläkt i toppen. Har du en hög konstruktion kan det vara smart att sätta ytterligare ett eller två varv på mitten.

Slå ner stolpar i hörnen av rabatterna och klä sedan sidorna med läkt, i första hand i toppen, men gärna också i ett eller två varv på mitten för att kunna ”fläta” eller binda fast bångstyriga skott som växer huller om buller. Du kan använda vanligt hampasnöre för att binda fast hallongrenarna eller köpa särskilda plastfästen. Även vanliga buntband duger gott, men se upp så att du inte fäster buntbanden för tajt och ”stryper” grenarna.

Klassiska T-stolpar i hörnen med ståltråd mellan brädornas yttersta ändar ger bra stöd.

Man kan också slå ner stolpar mitt i odlingsbädden, fästa en bräda på tvären i stolparnas topp (som bokstaven T) och fästa grov ståltråd mellan brädornas yttersta ändar till en liknande konstruktion några meter bort. Tänk på att det inte får passera för många meter mellan varje stolpkonstruktion då du i så fall riskerar att få en instabil konstruktion. Ett bra riktvärde är att placera en T-stolpe i odlingsbädden var tredje fjärde meter.

Två stolar i varje ände med stabiliserade stag och brädor emellan ger en stadigare konstruktion. Sätt sedan grov ståltråd mellan brädorna yttersta ändar till nästa stolpverk.

Det kan också vara smart att odla hallon mitt i gräsmattan för att på så sätt klippa av oönskade hallonskott som sprider sig ohämmat runt odlingsbädden. Lycka till.

Med välorganiserade hallonodlingar är det lättare att se hallonen och därmed få en bättre skörd.

 

Preppingtips nummer 2: tillräckligt mycket djurfoder hemma
Preppingtips nummer 1: skaffa en alternativ ugn