Så tänder du kakelugnen allra bäst

Att elda effektivt utan onödigt mycket sot är en konst som kräver träning. Bästa sättet är att undvika tidningspapper, göra egna tändkottar och skippa den klassiska bottenelden till förmån för en toppmatad eld som varken ryker eller sotar. Så här gör du.

Lägg två eller tre grövre vedbitar längst ner mot eldstadens botten och fyll sedan på med ytterligare tre vedträd korslagda mot de första.
Lägg på ytterligare ett lager med ved, gärna lite klenare björkbitar som du klyft på mitten.

Ta en tändkotte och lägg den upp och ner mellan två av de översta vedträden, gärna så att näverytan ligger an mot kotten.

Spänta mindre klena bitar som du sedan ruggar upp med kniven. Man kan tälja av mindre spån eller helt enkelt tälja fram fjäderstickor med fintäljt krull där elden snabbt får fäste.

Lägg upp små klena stickor över kotten och tänd med en tändsticka. När elden sprider sig i stearinet (kotten brinner i flera minuter) så lägger du an dina fjäderstickor och mindre stickor mot elden. Låt luckan vara öppen tills elden fått fart.

Stäng luckan och öppna inte förrän du behöver fylla på med mer ved. Tänk på att lågorna i en välmående eld brinner med en klargul låga och det knappt bildas någon sot.

0 kommentarer