Så tänder du kakelugnen allra bäst

21 november, 2022
Kategori:

Att elda effektivt utan onödigt mycket sot är en konst som kräver träning. Bästa sättet är att undvika tidningspapper, göra egna tändkottar och skippa den klassiska bottenelden till förmån för en toppmatad eld som varken ryker eller sotar. Så här gör du.

Lägg ut tre till fyra lager med ved korslagda mot varandra.

Lägg två eller tre grövre vedbitar längst ner mot eldstadens botten och fyll sedan på med ytterligare tre vedträd korslagda mot de första.

Lägg på ytterligare ett lager med ved, gärna lite klenare björkbitar som du klyft på mitten.

Använd tändkottar, torkade tallkottar som doppats i stearin som tändmaterial istället för tidningspapper.

Ta en tändkotte och lägg den upp och ner mellan två av de översta vedträden, gärna så att näverytan ligger an mot kotten.

Spänta mindre stickor med hjälp av en späntkniv.

Spänta mindre klena bitar som du sedan ruggar upp med kniven. Man kan tälja av mindre spån eller helt enkelt tälja fram fjäderstickor med fintäljt krull där elden snabbt får fäste.

Tälj av ett fint spån från stickorna eller tillverka egna fjäderstickor.

Lägg upp små klena stickor över kotten och tänd med en tändsticka. När elden sprider sig i stearinet (kotten brinner i flera minuter) så lägger du an dina fjäderstickor och mindre stickor mot elden. Låt luckan vara öppen tills elden fått fart.

När du tänt kotten så brinner den sakta och kontrollerat så att du har gott om tid att lägga på mer späntstickor.

Stäng luckan och öppna inte förrän du behöver fylla på med mer ved. Tänk på att lågorna i en välmående eld brinner med en klargul låga och det knappt bildas någon sot.

Elden sprider sig uppifrån och ner.

Så gör du egna tändkottar. 

Är det smart att köpa fröer på rea?
Hur mycket gasol och fotogen får du lagra i bostaden?