Så tidig spenat på friland

8 mars, 2021
Kategori:

Så fort tjälen släpper sitt grepp om jorden är det tid att så tidig spenat. Allra tidigast skörd får den som stoppat fröer i jorden redan innan jul, men fortfarande är det inte försent att så spenat för tidig skörd i början eller mitten av april.

Så spenat i rader eller bredså över en större yta.

Orkar du inte vänta tills jorden tinat kan man mycket väl så spenatfrön ovanpå den frusna jorden och sedan täcka med tinad jord ovanpå. Det spelar ingen roll om du använder köpejord eller egen jord från trädgårdslandet som du förvarat frostfritt.

Så spenat i fina rader när jorden tinat eller så ovanpå frusen jord och täck med tinad jord som du förvarat varmt.

Så spenat i fina rader eller bredså över en mindre yta. Utvecklingstiden är mellan 28-45 dagar beroende på sort och temperatur. Fröerna gror inte förrän det är tillräckligt varmt i jorden att fröet tar fart. Täck sedan med fiberduk som släpper igenom fukt från ovan. Vill du får ordentlig fart på våren kan man mycket väl använda ett dubbelt lager av den allra tunnare fiberduken eller välja er mer bastant – och dyrare – väv som är både tjockare och mer hållbar. Så fort jordtemperaturen är fyra grader eller mer gror spenaten och några veckor senare kan du skörda ljuvlig spenat i trädgården.

Tidiga gröna blad är vårens favorit.
Anlägg en egen kryddträdgård
Använd torkade kikärtor