Så torkar du gul och röd lök

4 augusti, 2020
Kategori:

Så här på sensommaren är gul och röd lök klar för skörd. Du märker att löken är klar att skörda när blasten börjar vissna ner. Fatta blasten med båda händerna och dra rakt upp. Torka sedan rakt i solen i en back eller häng upp mot en vägg. Det går också fint att torka i skugga.

Gul och röd lök är utmärkt att odla riktigt mycket av.

Gul lök är fantastiskt att odla riktigt mycket av. Kanske inte så dyrt att köpa i butik, men till skillnad mot den importerade löken som säljs så här års är den svenska hemodlade löken helt giftfri. Dessutom besprutas svensk lök betydligt mindre än utländsk om du ändå väljer att köpa svensk färsk eller torkad konventionellt odlad lök i butik. Det går utmärkt att låta löken torka direkt på odlingsplatsen, dra i så fall upp löken när blasten lagt sig till 40-50 % och låt den ligga och torka rakt på odlingsbädden. Avlägsna den allra helst inom 10-14 dagar för att undvika att löken drabbas av gråmögel.

Häng upp knippen med lök mot en vägg i ett soligt läge.

Så gör du: Bunta ihop tio lökar i stöten och bind fast blasten mot en vägg i solläge. Det är enklare att torka tio lök tillsammans än femtio lökar i ett enda knippe. Låt sedan löken hänga i torkläget tills blasten släpper eller tills den är tillräckligt torr för att lagra. Det brukar ta några veckor från skörd till lagringsduglig lök som är tillräckligt torr för att lagra. Du kan kontrollera om löken är tillräckligt torr när blastfästet (blastroten) slutit sig totalt och den yttersta skalet är fnasigt och enkelt att pilla bort.

Det går utmärkt att torka lök i backar av trä eller plast. Se bara till att löken ligger luftigt för att torka optimalt.

Det går givetvis utmärkt att äta den gula löken färsk, men ska du lagra den inför vintern är det bäst att låta löken torka först. Borsta av blastresterna när allt är torrt och putsa bort rotrester och torrt löst skal. Förvara sedan löken i jordkällare eller i en låda inomhus.

Gul torkad lök håller fint under hela vinterhalvåret.

Bäst håller löken om den förvaras kallt, gärna ända ner till nollgradigt. Jo så är det, även om många föredrar att lagra löken torrt inomhus i en helt vanlig låda. Den ska däremot inte förvaras i ett fuktigt kylskåp utan allra helst mörkt, svalt och torrt.

Njut av en sommarpicknick
Sollidens slott och idéträdgårdarna 2020