Samla nässelfrön till vintern

13 oktober, 2019

Nässelfrön är precis som späda nässlor på våren en riktig vitamininjektion som du skördar just innan kylan får nässlorna att vissna ner. Bäst är att plocka nässelfrön när de fortfarande är gröna, men även bruna nässelfrön går bra att använda. Skörda fröställningarna i skogen rakt ner i en papperspåse och låt dem torka i några dagar innan du skiljer fröna från stänglarna. Bortsett från i bröd kan du också använda nässelfrön i gröna smoothies, juicer eller varför inte rakt på frukostfilen?

Skogen är full av fina nässelfrön just nu.

Bäst är att ge sig ut i skogen med handskar på. Även om man inte är särskilt känslig för nässlor brukar fingertopparna till slut bli extra känsliga när man plockat nässlor i flera timmar och värken kommer smygandes för att hålla i sig i flera timmar.

Nässelfrön bränns inte, men det kan vara smart att använda handskar för att slippa brännas av bladen och stammen.

Repa av fröställningarna och lägg dem direkt i en pappåse. Vissa tycker att man ska klippa av hela nässelplantan strax under den sista fröställningen och hänga den upp och ner i en papperspåse, men jag tycker att det är bökigt med torra blad i påsen och föredrar att rensa nässlorna ute i skogen. Om du är noggrann och enbart lägger frön och fröställningar i påsen är det tämligen enkelt ett rensa bort stänglarna när fröna torkat. Antingen öser du ut innehållet på en ren kökshandduk och gnuggar loss nässelfröna med hjälp av handduken eller så använder du ett durkslag (över en ren handduk) och gnuggar runt fröställningarna i durkslaget till dess att alla frön släppt och åkt ner på handduken under. Använd gärna handskar. Är du känslig för damm kan det vara smart att stå utomhus.

Det är lätt att skilja fröerna från fröställningarna genom att gnugga allt i ett durkslag.
Samla upp fröna och använd som en naturlig vitamininjektion under vintern. Godast blir fröna i gröna smoothies.

Samla sedan upp fröna i en burk och använd dem som de är eller mal dem i en kaffekvarn.

/ Niklas

 

 

 

 

 

Spaljé till fruktträden
Så hittar du trattkantareller