Samla regnvatten i allt som håller tätt

28 april, 2019
Kategori:

ÄNTLIGEN efter flera veckor utan regn är det ljuvligt att höra hur regnet återigen smattrar mot tak och fönster. Har du inte redan placerat ut tunnor och större hinkar under stuprören är det hög tid att göra det. Komplettera dessutom med hinkar under varenda stuprör för att samla så mycket regnvatten det bara går. Häll sedan över vattnet från hinkarna i en tunna, exempelvis i växthuset.

Yes – det regnar!!
Äntligen regnar det. Ett stilla strilande regn som försiktigt blöter jorden väl.

Årets torka kan få vem som helst att få ont i magen. Så här torrt har det nästan aldrig varit så här tidigt på säsongen förut, varken i trädgårdar eller på åkermark. Det som för bara någon månad sedan såg relativt bra ut, med hyfsade grund- och ytvattennivåer har snabbt förändrats till en gnagande oro. Ska den förra sommarens torka upprepa sig?

Samla regnvatten i vattentunnor, hinkar och kärl. Det finns fina tunnor att köpa med kran på.

Förbered dig på en torr sommar

Redan nu kan vi vara överens om att det är bäst att förbereda sig på en torr sommar. Jag har själv undvikit att så och plantera sådant som är extra känsligt för torka och har förändrat en del lägen i trädgården, skippat de allra mest känsliga områdena och satsat på de delar av trädgården som har allra bäst vattenhållande egenskaper naturligt. Blir det lika torrt som förra året är dessutom tillgången på gräsklipp (täckodling) begränsad och man måste helt enkelt fundera i vilken riktning odlingen ska ta. Mycket och känsligt eller mindre och tåligt?

Häll över regnvatten från hinkarna under stuprören i en tunna i växthuset.
Lite omständigt att bära in vatten i växthuset, men fördelen är att man får ett ljummet tempererat vatten att vattna med.

Idag har jag och dottern Hilda ägnat en hel timme åt trädgårdsarbete i ljuvligt mjukt strilande regn. Gödslat vitlök, kål och bärväxter med både hönsgödsel och gödselvatten. Bra saker att göra när regnet förgyller söndagen till en riktig filmdag.

Vattna i trädgården med vatten från stuprören.

/ Niklas

 

 

 

 

Så gör du egen pesto på boklöv
MSB höjer beredskapen – fler helikoptrar i standby