Samla regnvatten och vattna när det är torrt

28 augusti, 2017
Kategori:

 

En regnvattentunna i plast förenklar bevattningen i växthuset avsevärt.
En tunna i plast som kan samla regnvatten förenklar bevattningen i växthuset avsevärt.

Förr i tiden var det vanligt att man samlade regnvatten i helt vanliga trä- eller metallfat under husens och uthusens alla stuprör. Att låta regnvattnet förgås var på något sätt det samma som är häda med naturens resurser.

Ett gammalt oljefat är det billigaste alternativet på marknaden för att smala regnvatten.
Ett gammalt oljefat är det billigaste alternativet på marknaden för att samla regnvatten

Samla regnvatten – så här kan du göra

Allra bäst är naturligtvis att anlägga en liten damm eller ett större bevattningssystem där man kan samla upp allt regnvatten som faller över fastigheten, men även en liten tunna kan göra stor skillnad när torkan slår sina klor runt odlingarna. Numera finns det fina system att köpa i trädgårdsbutikerna, smidiga plasttunnor med både lock och anslutningsrör som tar till vara på vattnet som rinner genom stuprören. Genom att placera tunnorna högt (så att det går in en vattenkanna under tunnan) kan man tappa upp regnvatten på klassiska vattenkannor och förvara i växthuset och vattna med ett lagom tempererat regnvatten.

Placera tunnan på ett gäng betongplattor (eller köp en fot i plast) så att man enkelt kan tappa vatten rakt ner i vattenkannan.
Placera tunnan på ett gäng betongplattor (eller köp en fot i plast) så att man enkelt kan tappa regnvatten rakt ner i vattenkannan.

Taket – en enorm vattenresurs när det regnar

Genom att placera ut vattentunnor runt husets alla stuprör kan man samla upp en stor del av det vatten som regnar över fastigheten. Ett stort tak, på låt oss säga 200 kvadratmeter ger med bara 5 mm nederbörd hela 1000 liter vatten i vattentunnorna. Ett syreberikat vatten som ger underverk bland växterna. Även om det kommunala vattnet inte är klorerat är regnvatten betydligt mer uppskattat hos växterna.

Det tar en stund att fylla upp vattenkannan.
Det tar en stund att fylla upp vattenkannan.

Plasttunnor eller gamla oljefat?

Allra vackrast blir det att placera ut gamla vintunnor i trädgården. De trärena tunnorna är vackra att titta på och ger ett klassiskt uttryck åt trädgården. Nackdelen är att trätunnorna behöver underhåll och dessutom är de dyra att köpa. Allra billigast är att använda gamla kasserade oljefat, men nackdelen är att de är fula och inte särskilt miljövänliga (med tanke på det ursprungliga innehållet). Ett bra alternativ är mörka plasttunnor som tillverkats av väderresistent och återvinningsbar PEHD-plast. Räkna med mellan 1000 – 1500 kronor för en 200 liters regntunna i plast inklusive anslutningskit till stuprör, vattenkran och en fot att ställa tunnan på. Enligt tillverkaren ska de inte ens behöva tas in på vintern.

Du ansluter vattentunnan till stupröret med ett enkelt anslutningskit (stupröret sågas av).
Du ansluter vattentunnan till stupröret med ett enkelt anslutningskit (stupröret sågas av).

Lock eller inte?

Även om det inte är nödvändigt så skyddar locket mot nerfallande löv och grenar. Vattnet blir helt enkelt renare och du minimerar risken för att det ska bli stopp i anslutningsrör och tappkran. Om du ändå väljer ett öppet avsågat oljefat kan man lägga ett finmaskigt nät högst upp på tunnan och på så sätt minska risken för att det faller ner skräp i vattnet. Se till att förankra tunnan väl så att den inte riskerar att välta om nyfikna barn kommer i närheten.

Ett nät över tunnan minskar risken för nedfallande växtdelar. Ett lock är allra bäst.
Ett nät över tunnan minskar risken för nedfallande växtdelar. Ett lock är allra bäst.

Lång tid att fylla vattenkannorna

Eftersom det tar ganska lång tid att fylla vattenkannorna brukar jag jobba med två eller tre vattenkannor i stöten. Medan barnen (om de vill) vaktar själva fyllnadsprocessen kan jag vattna i växthuset med den andra kannan. När den första vattenkannan är slut, har den andra lägligt fyllts upp under tiden.

Världens godaste ketchup – ur Bondens Skafferi
Matologi - samtal om mat (och odling) lördagen den 26 augusti