Sätt upp en fågelholk utan att skada trädet

13 april, 2020
Kategori:

Överallt i skogen pågår fåglarnas intensiva bobyggande. Har du inte redan hängt upp dina holkar är det hög tid att göra det. Hinner du inte till första kullen med fågelungar kommer det ytterligare en framåt sommaren. Det är det som är det fina med fågelholkar, det är liksom aldrig för sent. Tänk däremot på hur du fäster holken för att inte skada trädet i onödan. Fråga dessutom alltid om lov innan du sätter upp holkar på någon annans mark.

Småfåglar älskar holkar. Men tänk på att sätta dem skyddat och inte helt fritt från skyddande buskage runtomkring.

Den som sätter upp fågelholkar och samtidigt inte vill skada trädet bör undvika grova spik rakt in i trädstammen. De flesta träd klarar visserligen spik i stammen utan några problem, men spiken kan däremot orsaka skador på både sågklingor och kedjor vid avverkning. Barrträd som gran och tall utsöndrar kåda runt skadan som ”läker” spikens eller skruvens skador. Ett bra tips är att enbart spika eller skruva i den grova barken – funkar bara på gamla träd där barken är tillräckligt tjock – för att undvika att virket skadas. Välj galvaniserad eller rostfri spik eller skruv och undvik alltid koppar och aluminium. Det finns nämligen alltid en risk att holken trillar ner om man enbart fäster holken i barken.

De flesta fåglar föredrar holkar i skyddade lägen med buskage runtomkring.

Sätta upp holk i naturreservat

Den som vill sätta upp fågelholkar i ett naturreservat eller i andra skyddade skogsområden bör först rådgöra med markägaren. Därefter kan det vara smart att sätta upp holkarna skonsamt, alltså med ett spännband eller ståltråd runt trädet som skyddas med en liten bit vattenslang för att skydda trädet, i synnerhet om du använder ståltråd. Tänk på att du måste justera storleken på tråden (alltså hur hårt den är spänd) vartannat eller vart tredje år eftersom den annars växer in i trädet. Då kan det vara enklare att använda spännband som enkelt går att justera. Ett bra tips kan vara att använda gamla kasserade elkablar med ett skyddande hölje av plast.

Ett böjt armeringsjärn blir en utmärkt krok som gör att du kan hänga holken på en gren utan att skada trädet. Betydligt mer stabilt än att hänga holken i en vajer eller rep.

Använd krokar för maximalt skydd

Absolut bäst är att använda krokar så att fågelholken skonsamt hängs på lämpliga grenar. Vissa fåglar gillar inte alls när fågelholken gungar, så häng gärna holken på en gren så att holken ändå vilar mot en gren för att undvika sjögång, medan andra till och med tycks uppskatta att holken gungar.

Är du nyfiken på vilka fåglar som gillar gungande holkar så finns det en engelsk studie som tittar på just fördelen med hängande holkar (som tycks vara ganska vanligt i både USA och England).

Fördelen med krokar är du då enkelt kan ta ner holkarna över vintern om de behöver underhåll, nytt tak eller kanske skydd från utsatt väder.

Lycka till!

Tidiga bladgrönsaker
Sälg – vårens viktigaste träd