Serva gräsklipparen

17 april, 2019

Har du inte redan gjort det är det hög tid att serva gräsklipparen innan säsongen drar igång. Bortsett från att rengöra och tvätta klipparen bör du också byta olja, slipa knivarna och se över eventuella förslitningar för att gräsklipparen ska hålla i många år till.

Det är hög tid att rengöra och serva gräsklipparen.

I många hushåll är gräsklipparen det mest frekvent använda trädgårdsredskapet. Ändå underhåller alldeles för få människor sina gräsklippare och tar för givet att maskinen håller utan service. På sin höjd byter man olja var femte eller var tionde år.

   – Så länge man byter olja varje eller varannan säsong håller en märkesgräsklippare i minst trettio år, säger Jan Johansson som servar gräsklippare på Bäckmans Maskin & Trädgård i skånska Bromölla.

Jan Johansson menar att ett oljebyte är den viktigaste åtgärden under gräsklipparservicen.

Glöm inte att byta tändstift

Även tändstiftet kan vara värt att byta för en okomplicerad start och problemfri drift. Byt tändstift varannan säsong eller var hundrade timme beroende på vad som inträffar först. Det kan också vara smart att rengöra och slutligen byta luftfiltret. Glöm inte bort att slipa knivarna när du ändå är i farten eftersom skarpa knivar ger ett snyggare resultat.

Orkar du inte serva gräsklipparen själv kan du mycket väl lämna in den på en verkstad.

Orkar du inte serva gräsklipparen på egen hand kan du mycket väl lämna in den på service. Räkna med mellan femhundra och tusen kronor för en totalservice beroende på märke.

Svemester – så reser du smart och hållbart på hemmaplan
Skapa härliga sittplatser i trädgården