Sex goda matsvampar att plocka i oktober

5 oktober, 2020
Kategori:

Hösten är svamparnas tid då skogen är fuktig och luften ovanligt lätt att andas. Packa svampkorgen och ge dig ut för att leta favoriter i naturens oändliga skafferi. Här får du tips på sex riktigt bra matsvampar att plocka mycket av.

Trattkantareller är en favorit under oktober månads svamputflykter.

Karljohan Boletus edulis (Stensopp) med sin fasta något kullriga hatt är en självklar matsvamp som de flesta känner igen. Som mest 20-25 cm hög, svagt klibbig i blöta miljöer med små rörmynningar och en konstant färg som ej ändrar färg vid beröring. Har vanligtvis en knubbig fot som är något marmorerad i brunt med ett vitt ådernät på den övre smalare delen även om det förekommer klenare varianter. Rören är vita som unga för att sedan skifta färg till gula och sist gulgröna på det äldre exemplaret. Äts stekt, i soppor, grytor eller stuvningar. Går också att torka eller förvällas och frysas in. OBS: Förväxla inte Karljohan med den oätliga gallsoppen Tylopilus felleus som med sin bittra smak kan förstöra vilken svamprätt som helst. Gallsoppen har en 5-15 cm bred gulbrun eller olivbrun hatt som kan uppfattas som matt, nästan filtartad som ung och särskilt unga exemplar kan vara förvillande lik Karljohansvamp. Rören är först vita för att sedan anta en blekrosa färg, aldrig gul eller gulgröna. Gallsoppen har ett mörkt ådernät på foten (jämför med Karljohan som har ett ljust ådernät). Är du osäker så kan du ta ett litet bett av hatten. Smaken utkristalliserar sig omedelbart.

Karljohansvamp är en favorit som fungerar utmärkt att torka, frysa eller äta stekt med salt och peppar. Är egentligen en tidig höstsvamp, men finns på många platser kvar ännu i oktober.

Björksopp Leccinum scabrum (Strävsopp) är en av Sveriges vanligaste svamparter som förekommer i hela landet i anslutning till björkskog. Hatten är något halvklotformad, slät och torr som blir klibbig när det är blött ute. Förekommer med brun, gråbrun eller ljust grå hatt. Rören är något smutsvita och ändrar inte färg vid beröring. Foten är lång och slank med små mörka fjäll på ljus botten. Köttet är vitt och luktlöst och svampen – i synnerhet unga exemplar – är utmärkt att steka eller att använda i omelett, i grytor eller stuvningar. Även andra strävsoppar exempelvis aspsopp och tegelsopp är utmärkta matsvampar.

Trattkantarell Craterellus tubaeformis är en favorit hos många svampplockare på hösten. Växer framförallt bland mossa och ris i barrskog, men också stundtals i lövskog.

Hatten är tunnköttig, med först en inböjd, senare (på äldre varianter) utbredd med vågig eller krusig kant med en färgpalett i gulbrunt eller gråbrunt med en något fjällig yta. Foten är tillplattad eller fårad, ihålig och något tillspetsad mot basen. En utmärkt svamp att torka.

Trattkantarellen är mångas favorit.

Svart trumpetsvamp Craterellus cornucopioides växer i lövskogar på näringsrik mark i hela landet. Fruktkroppen är trumpetformad med en lång ihålig fot. Tunnköttig som skiftar mellan mörkt svart och brunsvart i fuktigt tillstånd och grå vid torka. Svampen blir omkring 10-12 cm hög med en hatt på 3-5 cm i diameter. Unga fruktkroppar är utmärkta att använda för att torka eller som smaksättning i grytor och soppor.

Blek taggsvamp Hydnum repandum är den vanligast förekommande arten av taggsvampar som växer bland mossa i barr- och blandskog, gärna i fuktiga miljöer. Den milda neutrala smaken med en köttig konsistens gör att den passar utmärkt som matsvamp. Du känner igen blek taggsvamp på dess blekvita hatt med inslag av gula eller gulröda nyanser. På undersidan av hatten syns sylformade sköra tätt ställda taggar som först är helt vita för att sedan anta övriga hattens färg efter hand som svampen växer. Taggarna löper ända ner på foten.

Taggsvamparna (såväl blek som rödgul) är bra matsvampar.

Rödgul taggsvamp Hydnum rufescens förekommer i löv- och barrskog, gärna på fuktig mark under hela sensommaren, ända in i oktober. Hatten är ljus eller mörkare rödgul och blir omkring 3-7 cm i diameter. Hatten är oregelbunden med en tydligt buktad kant. Taggarna har vanligtvis en ljusare nyans än övriga delar på hatten med gulvita trubbiga spetsar. Köttet är skört och går lätt sönder vid skörd. Smakar dock mycket bra, i synnerhet som steksvamp.

Fler goda svampar: Blomkålssvamp, rödgul trumpetsvamp, ängsvaxskivling, sotbrun vaxskivling, fjällig bläcksvamp, mandelkremla och många fler. Skaffa dig en riktigt bra svampbok och gå en svampkurs.

Med en väl inredd svampkorg är det lättare att hålla ordning i svampkorgen.

här inreder du svampkorgen optimalt.

 

 

Preppa Mat – allt du behöver veta om livsmedel i kristider
Hilleberg – världens bästa tält (och service)