Självförsörjande på örter

14 april, 2019
Kategori:

Att vara självförsörjande på mat 12 månader om året är både utmanande och svårt. När det däremot handlar om örter är det betydligt enklare att bli självförsörjande och det enda som krävs är en liten örtagård, en svamptork och rejält med lagringsutrymmen. Gärna i mörka burkar med lock som går att stänga.

Persilja är en tvåårig tacksam växt som man kan odla mycket av. Så nytt varje år.
Liksom dill i stora partier. Glöm inte att så nytt mitt i säsongen.

Det är inte särskilt svårt att bli självförsörjande på örter. Odla en tre fyra plantor av varje sort (oregano, dragon, mynta och timjan) och bredså koriander, dill och persilja på varje ledig yta i trädgården. Så fort bladverket är tillräckligt frodigt klipper du ner plantorna till hälften och torkar bladen i en svamptork. När örterna väl torkat repar du av dem från kvistarna (framförallt timjan och oregano) och förvarar dem i mörka burkar med lock. Persilja, dill och koriander kan du däremot hacka ner som de är och förvara i frysen. Supergott att ta upp under hela året för att njuta av trädgårdens smaker tolv månader om året.

Att ha förkultiverade plantor att sätta ut i köksträdgården snabbar på utvecklingen betydligt. Koriander.
Klipp ner koriander rakt av och frys in grovhackat.

Kryddväster som fjärilarna älskar

Bortsett från oss människor är kryddväxterna uppskattade av många insekter. Inte minst fjärilar som älskar allt som blommar i trädgården, exempelvis salvia, timjan, mynta, oregano, basilika och citronmeliss. Så mycket, tätt och tillåtande i en öppen solig del av trädgården. Till skillnad mot många andra växter räds kryddväxterna nämligen inte torka. Däremot tycker de inte alls om när det blir blött om rötterna. Tänk på att de flesta kryddväxter är som mest aromatiska precis innan blommorna slår ut.

Lycka till/ Niklas

 

 

 

Skapa härliga sittplatser i trädgården
Kirskål till lunch